Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je demanti RTRS-u povodom priloga emitovanog na programu Televizije RS.

Demanti prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gdine Mihailoviću,

u sinoćnjoj informativnoj emisiji Dnevnik 2, a potom i u Dnevniku 3, na veb-sajtu Radio-televizije Republike Srpske, na zvaničnom Youtube kanalu i na nalozima RTRS na društvenim mrežama (24. decembar) u prilogu novinara Gvozdena Šarca na najtendenciozniji mogući način objavljene su neistine u vezi sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH dr Mladenom Ivanićem i ustavnim nadležnostima funkcije koju obavlja. Načinom na koji je Јavni servis Republike Srpske sinoć izvještavao svjesno je obmanuta javnost u Republici Srpskoj i BiH.

U prilogu koji je govorio o imenovanju novog stranog sudije u Ustavni sud BiH Đovanija Grasoa, koristeći izjavu profesora ustavnog prava dr Milana Blagojevića, javnosti ste saopštili da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske može da zaustavi imenovanje stranog sudije. To je laž. Na osnovu te lažne pretpostavke čak ste insinuirali šta bi se u tom navodnom slučaju sve promijenilo u BiH, čime ste predsjedavajućeg Predsjedništva BiH javnosti predstavili kao osobu koja ne obavlja profesionalno svoj posao i radi protiv interesa Republike Srpske.

Čak i laici, pogotovo u pravosuđu i novinarstvu, znaju da član Predsjedništva BiH, bez obzira na činjenicu da li je u tom trenutku predsjedavajući, ni na koji način ne može da spriječi izbor sudije Ustavnog suda BiH. Ne možemo da se otmemo utisku da je ova informacija plasirana namjerno, jer se zaista čini nerealnim da dr Milan Blagojević, novinar Gvozden Šarac, pa i Vi lično, ne znate elementarne stvari iz političkog i pravnog života u Republici Srpskoj i BiH, koje su preduslov obavljanja bilo kakvog javnog posla.

U svakom slučaju, koji god razlog da je u pitanju, podsjetićemo vas na činjenice koje je propisao Ustav BiH.
U članu VI Ustava BiH koji obrazlaže način biranja sudija Ustavnog suda BiH definisano je da strane sudije Ustavnog suda bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH. Podsjećamo vas da se radi o neobaveznim konsultacijama, a tako definisan član apsolutno ne zahtijeva od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da posluša ili poštuje zahtjeve članova Predsjedništva BiH ili pak Narodne skupštine Republike Srpske, što ste vi u prilogu potpuno zanemarili.

Član V, tačka 2, stav d. Ustava BiH govori o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa i mehanizmu zaštite koji član Predsjedništva BiH može da koristi protiv odluke Predsjedništva. U ovom slučaju ne postoji bilo kakva odluka Predsjedništva BiH koja se tiče izbora stranog sudije u Ustavni sud BiH. Čak i u hipotetičkom slučaju da je postojala odluka Predsjedništva, pa i da je poslije toga pokrenut mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, na koji se pozivate u prilogu, to ne može ni na koji način da spriječi predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da postavi sudiju u Ustavni sud BiH. Iz ovoga proizlazi da ste javnosti predstavili potpuno pogrešne informacije.

Јasno je navedeno, o čemu je predsjedavajući Predsjedništva BiH u javnosti mnogo puta i govorio, da se problem Ustavnog suda BiH ne može riješiti nekim besmislenim populističkim opstrukcijama koje ne mogu da donesu rezultat, već traženjem sistemskog rješenja kroz zakon o Ustavnom sudu koji bi riješio, između ostalog, i problem stranih sudija.

Za razliku od SNSD-a koji Ustavnom sudu BiH i ulozi stranaca daje legitimitet podnoseći, preko Kluba poslanika u Narodnoj skupštini RS, apelacije, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ne želi da učestvuje u radu i procesima ovako uređenog suda.

Stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr Mladena Ivanića je poznat javnosti, i opet ga ponavljamo – stranci ne treba da budu u Ustavnom sudu BiH i niko iz Republike Srpske trenutno ne može bilo šta da promijeni u načinu njihovog izbora, niti bi trebalo u tome da učestvuje. Treba tražiti sistemsko rješenje, a ne baviti se ličnim populističkim potezima od kojih Republika Srpska nema ništa.

S obzirom na to da se radi o javnom servisu Republike Srpske, javnost očekuje, a i naš Kabinet, minimum profesionalnosti, koji je, nažalost, potpuno izostao. U slučaju i da je profesor Milan Blagojević pokazao elementarno neznanje, od dugogodišnjeg novinara javnog servisa koji izvještava o najvažnijim političkim temama za Republiku Srpsku očekujemo makar da pročita Ustav BiH.

Gdine Mihailoviću, to isto očekujemo i od Vas, s obzirom na to da ste na čelu redakcije Informativnog programa javnog servisa koji kreira javno mnjenje u Republici Srpskoj i tako direktno utiče na politički život i budućnost Republike Srpske.

Imamo puno pravo da vjerujemo da je prilog osmišljen sa vrlo tendencioznim namjerama, s obzirom na to da je iskorištena ranija izjava dr Ivanića koja nije direktna reakcija na ove optužbe.

Tražimo i očekujemo da ovaj demanti u cjelini, bez vaših tumačenja i insinuacija, prenesete u vašim današnjim informativnim emisijama Dnevnik 2 i Dnevnik 3. Tražimo i da demanti u cjelini bude objavljen i na veb-sajtu Radio-televizije Republike Srpske i to na naslovnoj strani, gdje se od sinoć nalazi tendenciozni prilog autora Gvozdena Šarca, i u pisanoj i video-verziji, kao i da demanti objavite na Youtube kanalu i na nalozima RTRS na društvenim mrežama.

S poštovanjem,

Predsjedništvo BiH
Kabinet predsjedavajućeg dr Mladena Ivanića”.

RTRS