Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su pozivi za podršku pravnoj državi i pravnom sistemu apsurdni, ukoliko neko očekuje da Republika Srpska podrži Sud i Tužilaštvo, koji nemaju ustavne pozicije, kao i Ustavni sud BiH u kome sjede stranci koji modifikuju politički sistem.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu potvrdio, da je nedavno razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Јiom i ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak i da je ovo dio odgovora na njihovo današnje saopštenje.

– Tačno je da sam razgovarao sa Јiom i Kormakovom i o tome postoje zapisi i tačno se zna ko je šta rekao – naveo je Dodik.

Istakao je da su od njega tražili da se odrekne politike SNSD-a, odnosno deklaracije koja govori o tome da će 2018. godine imati ocjenu da li se provodi izvorni Dejton ili ne i da li će podržati određene akcije.

– Ta deklaracija nije uperena ni na kakvu destabilizaciju, niti se može proglasiti separatističkom. Naša pozicija nije separatizam, naša pozicija u ovom trenutku je izvorni Dejton i ako se vratimo na njega mi nemamo nijedan problem sa BiH – poručio je Dodik.

On je naveo da je njegov odgovor bio da SNSD ima svoje organe i da će oni odlučivati o tome, ali i da nije pristojno da se miješaju u odluku političkih partija. Ocijenio je da su oni naučili da u nekim partijama to može i naglasio da u SNSD-u to ne može.

Drugo traženje, dodao je on, bilo je da se odazove pozivu Tužilaštva BiH u okviru istrage koja se vodi protiv njega kao osumnjičenog u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske.

– Smatram da je potpuno neprimjereno da se dipolmate tog ranga upliću u običnu pravosudnu, odnosno kvazipravosudnu proceduru u zemlji u kojoj su oni stranci – istakao je Dodik.

On je rekao da je odbio bilo kakvo pravo da oni u tome učestvuju.

– Rekao sam tada da sumnjam da su oni dio harange koja se pravi, da to nije pravna država. To je nepravna država, to je politička haranga jednog dijela međunarodne zajednice i Bošnjaka, te da u tom pogledu postoji mnogo dokaza. Taj dio sa zapada potpuno je korenspondirao sa zahtjevima muslimana u provođenju Dejtonskog sporazuma – ocijenio je Dodik.

Podsjećajući da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu, Dodik je poručio da će se u svom političkom radu, ali i kasnije kada ne bude predsjednik, kao građanin zalagati za ustavnost.

Ipak, kaže Dodik, pošto se radi o njemu lično, spreman je da da izjavu tužiocu u Istočnom Sarajevu, u pravosudnim institucijama Republike Srpske, ili u Sipi, odnosno bilo gdje na prostoru Republike Srpske.

– Međutim, insistira se isključivo na mom dolasku u Sarajevo. Imam sumnje i rezererve na korektnost u tom procesu – rekao je on.

Dodik je napomenuo da su Sud i Tužilaštvo pokazali svoju politiku i motivisanost.

– Ne želim da budem dio karikature koju oni prave od pravne države, od prava. Njihova politička motivacija je tu veoma jasna – naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je politika koju vodi Republika Srpska bila usmjerena ka poštivanju slova Dejtonskog sporazuma i da nikada nisu odustali od toga.

– Mi smo željeli da taj sporazum bude poštovan i sa druge strane, ali očigledno nije, što je dovelo urušavanja Dejtonski sporazum, ali ne zahvaljujući nama, kako pokušavaju da nas često optuže, nego zato da se opravdaju oni koji su to činili, prije svega visoki predstavnik koji ima političku podršku većine zapadnih zemalja koji su okupljene u samozvanom Savjetu za implementaciju mira – pojasnio je predsjednik Srpske.

On je istakao da se i dalje zalaže za Dejtonski sporazum, koji podrazumijeva izvorne nadležnosti BiH, a isto tako nadležnosti Republike Srpske i entiteta, koje su otete i oduzete.

– BiH nije predmet mog osporavanja. Predmet mog osporavanja je BiH koja je na nezakonit, neustavan način pribavila mnoge nadležnosti koju pokušavaju da legalizuju određene političke strukture, međunarodna zajednica, a prije svega visoki predstavnik – rekao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska želi da Sud i Tužilaštvo, koji ne postoje po Ustavu i nisu ustavno ni postavljeni u BiH, imaju ustavnu, a ne spekulativnu podlogu.

– Sud i Tužilaštvo nametnuo je visoki predstavnik, a bilo je neophodno da dva entiteta o tome naprave sporazum kako bi Parlamentarna skupština BiH mogla da potvrdi tu vrstu nadležnosti – podsjetio je Dodik.

Pošto to nikada nije urađeno, rekao je Dodik, Sud i Tužilaštvo BiH neće imati podršku Republike Srpske koja se zalaže za poštivanje pravne države i stvaranja institucija u skladu sa Ustavom BiH.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH funkcioniše više od 20 godina bez zakona o Ustavnom sudu, mada nijedna institucija u poznatom sistemu pravnih država ne funkcioniše ako nema zakona o tome.

Ambasada SAD u BiH saopštila je danas da su zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Јi i ambasador Morin Kormak apelovali na predsjednika Republike Srpske da “preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje”.

Dodik podnio zahtjev za redovnu vizu u ambasadi SDA u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske danas je u Ambasadi SAD u Sarajevu podnio zahtjev za redovnu vizu.

– Iz proceduralnih razloga ranije sam podnio zahtjev za diplomatsku vizu, ali je moj zahtjev odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao – istakao je Dodik.

Izjavio je da se obratio sa zahtjevom za izdavanje redovne vize i izrazio uvjerenje da će je dobiti u narednih dan-dva kako bi mogao da otputuje u Vašington u drugoj polovini januara i učestvuje na određenim svečanostima povodom inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Spekulacije u vezi sa tim su počele i prije nego što je potvrđena bilo kakva vijest o tome. Oni koji to osporavaju, čine to iz nekih svojih razloga. U svakom slučaju, zahvalan sam mojim prijateljima koji se nalaze u bliskom okruženja američkog predsjednika Trampa što su mi uputili poziv“, istakao je Dodik.

On je izrazio očekivanje da će dobiti vizu, jer smatra da je politika koju vodi bila usmjerena ka poštovanju slova Dejtonskog sporazuma.

– Kao čovjek koji predstavlja Republiku Srpsku, smatram da je politiku koju vodim bila usmjerena ka poštovanju slova Dejtonskog sporazuma i od toga nismo odustali – istakao je predsjednik Srpske.

Izvor: SRNA/RTRS