Rusija će uraditi sve što treba da bi prava i bezbjednost srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji bila zaštićena, naveli su predstavnici delegacije vladajuće ruske partije “Јedinstvena Rusija”, na sastanku sa Srpskim saborom “Zavjetnici” u Beogradu.

Komentarišući činjenicu da je Rusija podržala referendum o danu Republike, Sergej Železnjak, je rekao da Republika Srpska može da računa na podršku Rusije i u budućnosti.

– Јednistvena Rusija, Snažna Srbija i Rusija su snažan garant za neke glave koje ne misle dobro regionu. Učinićemo sve što treba da zaštitimo narod u Republici Srpskoj i Srbiji ali i regionu – rekao je Železnjak.

Na sastanku je bilo riječi o inicijativi za usvajanje zakona o vojnoj neutralnosti Srbije, koja bi bila osnov i za vojnu neutralnost Balkana.

Železnjak je rekao je da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu bitno pitanje u odnosima dvije zemlje, a da je za Rusku Federaciju veoma važno pitanje statusa ruskih humanitaraca u Srbiji.

– Vojnici NATO-a imaju diplomatski imunitet u Srbiji, a to su vojnici koji su bombardovali Srbiju, dok naši spasioci koji nikada nisu bombardovali i koji su samo spasavali ljude – nemaju ovakav status – rekao je Železnjak.

On je podsjetio na to da su pripadnici humanitarnog centra očistili velika područja od mina, kao i spasili na hiljade života u požarima koji su zadesili Srbiju i istakao da će Centar u Nišu nastaviti da razvija svoju humanitarnu misiju, bez obzira na status svojih radnika.

Železnjak je rekao da se Rusija nikada ne miješa u unutrašnje stvari suverenih država, ali da, kako je napomenuo, “svako rješenje definiše dalji razvoj odnosa zemalja”.

– Srbiji predstoji kampanja za predsjedničke izbore i veoma je bitno da sve političke snage definišu stav prema NATO-u, Rusiji i Evropskoj uniji da bi Srbi znali ko ima kakav stav. U uslovima savremenih informacija, i mi u Rusiji takođe ćemo znati ko ima kakav stav – poručio je Železnjak.

On je pozdravio rad na formiranju Balkanskog saveza vojno neutralnih zemalja i zaključio da je vojno neutralan Balkan glavni put da se sačuva mir u regionu.

Železnjak je ocijenio da su odnosi na Balkanu takvi da je odluke, poput ulaska u vojni savez kakav je NATO, najbolje donositi na osnovu odluke građana tih zemalja.

On je istakao da je Srbija dobar primjer u očuvanju nacionalnih interesa i vojne neutralnosti i ukazao da su vojna neutralnost i jačanje odbrambenih mogućnosti – temelj koji konsoliduje srpsko društvo.

Izrazivši uvjerenje da postoje veliki potencijali za dalji razvoj saradnje dvije zemlje, Železnjak je istakao da su Rusija i Srbija istomišljenici u svim oblastima, dijele zajedničke vrijednosti, viševijekovnu istoriju, ali i sadašnjost.

On je ocijenio da su u različitim zemljama Balkana “uništena prava Srba, zabranjeno izražavanje na srpskom jeziku i očuvanje vjerskih vrijednosti”.

– To je neprihvatljivo u 21. vijeku i mi ćemo pružiti podršku pravima Srba na svim nivoima – rekao je Železnjak.

Predsjednik “Zavetnika” Stefan Stamenkovski rekao je da se Rusija ne miješa u unutrašnja pitanja Srbije i zaključio da su pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu “davnih dana trebalo da dobiju diplomatski imunitet”.

Stamenkovski je ocijenio da je inicijativa o vojnoj neutralnosti jedino održivo rješenje za Srbiju i cijeli region i da zato treba donijeti Zakon o vojnoj neutralnosti Srbije i implementirati ga u strategiju o nacionalnoj bezbjednosti.

On je naveo da je nedavno inicirano usvajanje Zakona o vojnoj neutralnosti, koji bi pružio punu garanciju puta kojim Srbija ide ka budućnosti.

– Јaka, suverena, neutralna Srbija je jedina alternativa, a ta ideja bi mogla da se primijeni i na stvaranje saveza vojno neutralnih država na Balkanu, uz bezbjednosno i strateško oslanjanje na Rusku Federaciju koja se dokazala kao borac protiv terorizma – zaključio je Stamenkovski.

Izvor: RTRS/SRNA