Stručnjak za borbu protiv terorizma i bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da su informacije o prisluškivanju i praćenju zvaničnika Srbije javnosti dostavili ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Perica Stanić.
Galijašević dodaje da Mektić govori neistine, prozivajući analitičare poput njega i Predraga Ćeranića i pripisujući im da su upravo oni dostavili dokumente o prisluškivanju u javnost.

“Mi nemamo veze sa načinom na koji je ovaj dokument dospio u javnost”, kaže Galijašević, ističući da se “Mektić sveti službi zbog toga što je Tužilaštva BiH dalo nalog o istraživanju njegove korumpiranosti u slučajevima IDDEEA, zgrade Službe za poslove sa strancima i u vezi sa njegovom diplomom”.

Galijašević dodaje da su dokumente i informacije o prisluškivanju i praćenju zvaničnika Srbije Stanić i Mektić dostavili dopisnicima beogradskih dnevnih listova s kojima su lično u dobrim odnosima.

“To govori o njihovom odnosu prema državi, o njihovoj bezbjednosnoj kulturi, o njima kao ljudima i kao potpuno pogrešnim osobama na ovom mjestu”, navodi Galijašević.

On smatra da je dobro što je javnost došla do odluke o provođenju operativnog prodora “Ušće”, odnosno operativne akcije Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ koja se sprovodi na teritoriji Srbije, te da je to najbolje što su Stanić i Mektić uradili.

“Najmanji problem ove operativne akcije je sama mjera prisluškivanja. Nije riječ o mjerama koje su date pod raznim psedonimima, nego što mi tu možemo vidjeti da je riječ i da ima i agresivnih i fizičkih mjera koje se čine na tlu Srbije”, kaže Galijašević.

On navodi da je “veći problem fizički nadzor nad kretanjem lica iz Srbije, nadzor nad njihovim dijelovima bezbjednosnog sektora i eventualno izazivanje objektivnih problema – ugrožavanje života”.

SRNA/RTRS