Tokom noći u Republici Srpskoj zabijelio je prvi snijeg u Novoj godini, a večeras se u pojedinim dijelovima spustila i gusta magla. Snijega će biti i narednih dana. Meteorolozi najavljuju veoma niske temperature.

Padavina ima najviše na sjeveru, između 10 i 16 centimetara snijega koji je stvorio brojne probleme.

Zbog ugaženog snijega na kolovozu preporučuje se za teretna vozila upotreba lanaca na magistralnim putevima Sarajevo-Foča preko Rogoja, Gacko-Tjentište preko Čemerna i Vlasenica-Han Pijesak preko Han Pogleda, saopšteno je iz AMS RS. Vozačima se savjetuje oprezna i sporija vožnja, te obavezna upotreba zimske opreme.

Nekoliko saobraćajnih nezgoda zabilježeno je tokom noći i jutra. Najkritičnije je bilo na magistralnom putu Banjaluka- Prnjavor gdje je saobraćaj u potpunosti bio obustavljen do 9.30 časova. U Karanovcu je sa puta sletio kamion. Ispred Administrativnog centra Vlade Srpske u Banjaluci proklizao je autobus koji saobraća na liniji 10, udario u stub javne rasvjete i sletio na trotoar. Srećom nije bilo povrijeđenih.

Ovaj prvi snijeg, zbog hladnog vremena koji slijedi dugo bi se, kažu meteorolozi, mogao zadržati na tlu, a nove padavine nas očekuju već u četvrtak. Meteorolozi su potvrdili i najave o ekstremno niskim temperaturama. Na Badnji dan i Božić i do minus 20 stepeni Celzijusovih.

Snijega na kolovozima ima između dva i tri centimetra, a u višim planinskim predjelima i više. Ekipe putnih službi su na terenu i čiste i posipaju kolovoz, tako da nema zastoja i svi putni pravci su prohodni. Iz AMS Srpske vozačima skreću pažnju na mogućnost nailaska na zaleđene lokalitete, naročito u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazu tunelima, a u usjecima i pored kamenih kosina i na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz.

Zbog aktiviranog klizišta saobraća se jednom trakom, naizmjenično, na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo i Ukrina-Gornja Vijaka. Na auto-putevima Banjaluka-Gradiška i Prnjavor-Doboj saobraća se usporeno, po zasnježenom kolovozu.

Poseban oprez neophodan je na dionici auto-puta A1 Kakanj-Zenica jug. Na dionicama Konjic-Mostar, Prozor-Јablanica i Tomislavgrad-Šuica, kolovoz je klizav zbog ledene kiše. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebna se pažnja skreće na dionice koje prolaze kroz usjeke. Na području Federacije BiH do ponoći je zabranjen prevoz eksplozivnih materija.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na području Banjaluke nije bilo zastoja u odvijanju saobraćaja, a u čišćenju snijega angažovani su svi radnici i mehanizacija preduzeća koji održavaju prohodnost puteva u okviru zimske službe, rečeno je u Gradskoj upravi.
Ekipe zimske službe izašle su na teren jutros u 2.30 časova, a na gradskom području, gdje je visina snijega desetak centimetara, prvo su čišćene ulice prvog prioriteta.

U toku je čišćenje ulica drugog i trećeg prioriteta, te trotoara i parkinga u užem gradskom području, a ukoliko ne bude padavina do kraja dana biće očišćene sve površine predviđene programom rada zimske službe, kažu u Gradskoj upravi.

Ekipe su i na seoskom području intervenisale prema utvrđenim prioritetima, a manjih problema ima u Ljubačevu, Čokorskim poljima i Golešima, gdje je u toku raščišćavanje. Visina snijega u Ljubačevu, Stričićima, Krminama, Aginom Selu, Pavićima i Kolima je dvadesetak centimetara, a na području ostalih mjesnih zajednica na seoskom području desetak.

Građani, vlasnici i korisnici poslovnih prostora obavezni su da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada i objekata.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko – romanijske regije su prohodni, a saobraćaj se odvija bez posebnih zastoja i ograničenja. Službe preduzeća Rad i Romanija putevi jutros od 4 sata su na terenu i održavaju ulice, kako u gradu, tako i na prelazima. Oprema kojom raspolažu je, kako kažu, zadovoljavajuća. Nadležni apeluju na vozače da voze oprezno i da drže odstojanje između vozila. Građani Istočnog Sarajeva nemaju pritužbi na prohodnost ulica i trotoara.

U centralnim planinskim dijelovima u narednim danima, očekuju se obilnije padavine. Na Јahorini je trenutno 30  centimetara snijega.

Snijeg koji je pao protekle noći donio je brojne probleme žiteljima opština jugozapadnog dijela Srpske. Na planinskim visoravnima zavijani su lokalni putevi, a neka sela ostala su i bez struje. Od jutarnjih časova na području Mrkonjić Grada angažovane su sve komunalne službe. Magistralni i regionalni putvi, koje održava preduzeće Mrkonjić putevi su prohodni, a na kolovozu ima ugaženog snijega.

Na magistralnim i regionalnim putevima na području opštine Foča po kolovozima ima ugaženog snijega i saobraćaj se odvija usporeno, ali bez zastoja i većih teškoća. Visina snijega u Foči je oko pet centimetara.

Komandir Saobraćajne policije Foča Zoran Vuković kaže da ni na planinskim prevojima snježni pokrivač nije mnogo veći, te da zimske službe čiste kolovoz i posipaju so i abrazivni materijal.

Na pravcu prema Sarajevu, na planinskom prevoju Rogoj, dvije mašine čiste put, saobraća se otežano, ima ugaženog snijega, koji ne stvara veće probleme. Na planinskom prevoju Čemerno, visina snijega je još manja, tako da ni tamo nema većih teškoća u funkcionisanju saobraćaja.

U Derventi se čišćenje gradskih ulica, trotoara i seoskih puteva od prvog ovogodišnjeg snijega vrši prema prioritetima i nema većih problema, rečeno je u opštinskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove. Prilazi ka većini javnih preduzeća su očišćeni i uklonjen je led. I većina vlasnika privatnih radnji uklanja snijeg ispred radnji.

Svi putevi na području opštine Petrovo koje održava preduzeće Voda su prohodni, a vozila saobraćaju usporeno. Prohodan je i put prvog prioriteta od Doboja do manastira Ozren koga održavaju Putevi Republike Srpske. Trenutna visina snijega je oko deset centimetara.

Opština Petrovo u zimskom periodu održava 77 kilometara puteva prvog prioriteta u sedam naselja opštine. Putevi nižeg prioriteta održavaju se u dogovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica ličnim radom građana, s tim što će opština u tom slučaju obezbijediti gorivo za mehanizaciju.

Na području opštine Teslić prohodan je regionalni put, a mehanizacija na terenu čisti lokalne puteve od snijega, čija je visina 45 centimetara. Direktor komunalnog preduzeća Planum Robert Đukić kaže da je do sada prohodno 70 odsto lokalnih puteva i da očekuje da će do podne biti očišćene sve saobraćajnice. Na terenu je sva raspoloživa mehanizacija.

Svi regionalni i magistralni putevi u Semberiji i na Majevici u dužini od 330 kilometara koju održava preduzeće Bijeljina-put su očišćeni, prohodni i ni na jednoj dionici nema zastoja u saobraćaju, rekao je direktor preduzeća Nemanja Tolj.

On je naveo da je čišćenje tih puteva počelo jutros oko 3.00 časa, a angažovano je svih 16 ekipa. Putevi su ponovo posuti tokom noći solju da bi se spriječilo stvaranje poledice. Prema njegovim riječima, preduzeće raspolaže dovoljnim količinama materijala za posipanje puteva.

U srijedu ujutro biće hladno i promjenljivo oblačno vrijeme s umjerenim i jakim mrazem, a na sjeveru i zapadu malo do umjereno oblačno i hladno.

Tokom dana biće malo do umjereno oblačno i prohladno uz sunčane intervale, uz postepeno novo jače naoblačenje sa sjevera. Prema večeri i tokom noći očekuju se slabe padavine.

Slična situacija je i u Srbiji i Hrvatskoj gdje ovog jutra takođe pada snijeg, ali meterolozi najavljuju do večeri prestanak padavina. Zbog radova na području Hrvatske tokom dana saobraća se usporeno na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Meteorolozi su najavili mjestimične snježne padavine, a na Јadranu kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom.

U većem dijelu Srbije od noćas pada snijeg. U Beogradu je na periferiji izmjeren snježni pokrivač od oko pet centimetara, dok je u centru grada oko tri centimetara snijega.

Izvor: RTRS/Agencije