Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će sve aktivnosti proslave 9. januara – Dana Republike obezbjeđivati više od hiljadu pripadnika MUP-a.

“Za sada nemamo nikakvih posebnih informacija koje bi mogle da ugroze održavanje bilo kojeg skupa povodom Dana Republike. Policija će biti spremna da reaguje na bilo kakvo ugrožavanje građana na skupovima”, poručio je Lukač.

On je ocijenio da svi veliki skupovi nose određene rizike, ne samo u BiH, već i u svim zemljama Evrope, ali da je MUP preduzeo sve mjere i aktivnosti da svečanost bude bezbjedna.

Lukač je pozvao zainteresovane građane da slobodno dođu na skupove i da u miru i dostojanstveno obilježe 9. januar – Dan Republike Srpske.

On je naveo da će na svečanom defileu učestvovati više od hiljadu učesnika, među kojima su sportisti, kulturno-umjetnička društva, policija i drugi.

“MUP će učestvovati sa oko 200 pripadnika Specijalne jedinice policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Јedinice za podršku, posebne snage policije, redovna policija, te saobraćjana policija”, naveo je Lukač.

On je istakao da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH baštini vrijednosti Vojske Republike Srpske i da bi iz tog razloga bilo dobro da učestvuje u proslavi Dana Republike, s obzirom da je ovaj praznik proslavljala Vojska Srpske.

Lukač je rekao da od vojnika očekuje da poštuju naređenja, ali da bi onaj ko im je zabranio učešće trebalo da objasni zašto.

“Izmijenjen je zakon i 9. januar kao dan koji slavimo i obilježavamo nije u suprotnosti sa Ustavom i ni na koji način nisu imali pravo da zabrane Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku da učestvuje u ovoj proslavi”, zaključio je Lukač.

MUP: Pojačane mjere bezbjednosti 

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom proslave Dana Republike Srpske preduzima pojačane mjere bezbjednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

“Građani koji budu željeli da prate svečani defile koji će u ponedjeljak, 09. januara godine biti održan u Banjaluci savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete, jer će im biti oduzeti”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Savjet građanima je i da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Istovremeno, predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje svih događaja koji se organizuju povodom proslave 09. januara u Banjaluci treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju. Bez akreditacije neće moći ući u Sportsku dvoranu Borik. Predstavnici medija su takođe dužni da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu.

Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane podsjećamo da je u cilju bezbjednosti učesnika, 09. januara na području grada Banjaluka zabranjena upotreba dronova.

Izvor: RTRS/SRNA