VSTS pod stalnim političkim pritiskom nakon izbora Ranka Debeveca za predsjednika Suda BiH! Za predsjednika Milana Tegeltiju neprihvatljivo je da pod plaštom reforme VSTS-a pojedine političke partije pokušavaju disciplinovati članove Savjeta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je VSTS potrebno vratiti u ustavne okvire.

Politika snažno kuca na vrata vrhovnog pravosudnog autoriteta u BiH. Na posljednjoj sjednici VSTS-a burno se raspravljalo o političkim pritiscima, koji ne jenjavaju nakon što se u fotelju predsjednika Suda BiH smjestio Ranko Debevec. U najavi izmjena Zakona o VSTS, krije se namjera da se ova institucija stavi pod političku kontrolu.

“Mi prihvatamo moguće izmjene Zakona o VSTS-u, ali ne u smislu mijenjanja nadležnosti i izbora članova. Izjava jednog lidera političke stranake da će članovi VSTS-a snositi posljedice nakon izbora predsjednika Suda BiH neprihvatljiva je i klasična je demonstracija sile, te pokušaj disciplinovanja članova Savjeta”, kaže predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Milan Tegeltija.

U SDA su se osjetili prozvanim. Pitaju Tegeltiju da li je uredu što na čelu pravosudnih institucija u BiH nema nijednog Bošnjaka? Poručuju da rasprava o stanju u pravosuđu koju traže u PS BiH nije protiv VSTS-a. I tako su sami sebe demantovali, jer komentarišući stanje u bh pravosuđu visokopozicionirani funkcioner SDA Šefik Džaferović za sarajevske medije izjavio je da će se razmatrati izbor članova VSTS-a.

“Te procedure će se morati načiniti preciznijim i jasnijim, jer to je poseban stub vlasti u BiH, a došlo je vrijeme da početni korak, to jeste izbor članova VSTS-a, koje je regulator pravosuđa u cijeloj BiH, postavi na pravi osnov”, rekao je Džaferović-

U Srpskoj smatraju da prije svega treba poštovati Ustav BiH. Nadležnosti VSTS po Ustavu BiH pripadaju entitetima, poručuje predsjednik Republike.

“VSTS je izmišljen samo kako bi stranci mešetarili njime i u početnim godinama da bi sproveli reformu pravosuđa i to nije uspjelo i sad imamo haotično stanje tamo. Pravosuđe po Ustavu pripada entitetima i ukoliko nema ustavnih pozicija u čemu je smisao ove zemlje? Umjesto da ispravljaju greške ljute se na nas koji ukazujemo na njih”, naglasio je Dodik.

Ipak, u SDA na greškama ne uče. Izvjesno je da nakon što su im ruku izmakli Sud i Tužilaštvo BiH, na meti je VSTS. Ukoliko bi se izmijenio sadašnji način izbora članova Savjeta i VSTS stavio pod političku kontrolu SDA, princip nezavisnosti pravosuđa pao bi u vodu, kao i entitetska i nacionalna ravnopravnost. U tom slučaju, poručju iz Srpske, trebalo bi vratiti izvorne dejtonske nadležnosti i uspostaviti VSTS Srpske.

RTRS