Ibrahim Omerdić (61), imam Islamskog centra Bosne i Hercegovine i džamije u australskom Nobl Parku, predgrađu Melburna, optužen je za sklapanje prisilnog braka maloletnice sa starijom osobom, što je u Australiji krivično delo.

Omerdić je osumnjičen da je u džamiji prisilno venčao devojčicu mlađu od 16 godina i muškarca od 34 godine, čiji identitet australski mediji nisu otkrili, piše Dnevni list

Omerdić je ispitan na sudu, dok je 34-godišnji muškarac zadržan u pritvoru pod sumnjom za seks s devojkom mlađom od 16 godina. Omerdić je optužen da je svesno učestvovao u sklapanju prisilnog braka s navedenom devojčicom.

Kako australski mediji pišu, sud je navodno u posedu DVD sa snimkom venčanja u džamiji u Nobl Parku, što će biti ključni dokaz protiv Omerdića i 34-godišnjaka. Takođe, mediji pišu da bi Omerdić mogao biti prva osoba u Australiji koja je osuđena za organizovanje i provođenja u delo prisilnog braka, što je od 2013. godine u Australiji krivično delo. Od 2013. godine australska federalna policija provela je stotinjak istraga oko sklapanja prisilnih brakova, no dosada nijedan slučaj nije završio osuđujućom presudom.

Australski mediji pišu da je Omerdić još 2005. godine skrenuo pažnju javnosti na sebe izjavom da “nema konkretnih dokaza da je Osama bin Laden organizirao teroristički napad 11. Septembra u Njujoruku”. Tada je za MelboHerald Sun izjavio da su tadašnji američki predsednik Džordž Buš i Osama bin Laden bili prijatelji, te da su njegovali poslovni odnos i imali zajednički interes. Nakon što je posljednji slučaj procurio u javnost, australijski odbor imama službenim je saopštenjem objavio da osuđuje nelegalne brakova, koji su u suprotnosti sa australskim zakonima.

 

imam omerdic-melburn

Zanimljivo, Omerdić je 2012. godine u australskoj štampi javno kritikovao lidera islamskog centra ‘Al Furkan’ u Melburnu, Mostarca Haruna Mehičevića. Za Mehičevića je rekao da nema kvalifikacije da bude propovednik, te da su brojne porodice izrazile zabrinutost činjenicom da su im deca nakon Mehičevićevih predavanja postala izrazito radikalna, toliko da su čak svoje roditelji počeli kritikovati za nedovoljno praktikovanje vere, dok su pojedina deca odbila da pohađaju školu. Kasnije je policija provodila istragu protiv Mehičevića, jer je nekoliko osoba koje su pohađale njegov centar kasnije učestovalo u terorističkim napadima, a pojedinci su se priključili ISIL.

Međutim. konkretnih dokaza protiv mostarskog propovednika nije bilo, pa protiv njega nikada nije podignuta optužnica.