I danas brojna reagovanja na uvođenje sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske napad je na volju njenih građana, demokratiju, postulate međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, koji zabranjuju miješanje u unutrašnja pitanja suverenih zemalja, ocijenili su potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Marko Vidaković, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, pružajući punu podršku predsjedniku Republike.

Socijalistička partija smatra neprihvatljivom odluku odlazeće američke administracije o uvođenju sankcija predsjedniku Srpske, jer se njom ruše sve do sada uspostavljene demokratske vrijednosti i principi.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da nikada nije podržavao nikakve sankcije, pa tako ni američke sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku

Nevladine organizacije to vide kao još jedan dokaz da je američka administracija protiv srpskog naroda i potpuno podržavaju politiku predsjednika Srpske. Za stručnjake, ovo je povratak konzervativne Amerike. Poručuju – odluka neće ostaviti posljedice, ali se nadaju i da je administracija Donalda Trampa neće slijediti.

Postoji nešto zajedničko u odluci SAD-a i onoga što Ustavni sud BiH u kontinuitetu čini protiv Srpske. Ta zajednička nit je “nepravo”, kaže struka.

Sankcije su, objašnjavaju, uvedene u skladu sa izvršnom direktivom predsjednika SAD-a, na osnovu ustavnih ovlašćenja. Paradoksalno, taj Ustav ne sadrži ni slova o tome. Osim toga, predsjednik SAD se, kažu, takođe neosnovano poziva i na Zakon o učešću u UN.

“Da bi se to dogodilo, mora postojati odluka Savjeta bezbjednosti UN kojom se poziva SAD da djeluju u ovom smislu. U tome je protivpravnost ove odluke”, kaže Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

I tako su SAD prekrišile svoj zakon. Struka objašnjava da je odluka o uvođenju sankcija samo je jedna u nizu sistemske politke u BiH, koja će proći bez dramatičnih posljedica.

“Cijeli svijet, tako i u BiH, očekuje šta će biti s novim predsjednikom i novom administracijom. Hoće li doći konkretno u BiH do nastavka iste politike ili će doći do nekih bitnih promjena, to će biti vijest, ona koja će se uskoro moći naslutiti po pitanju politike nove administracije, a ne zadnji trzaji stare”, ističe Nino Raspudić, analitičar.

A u Americi, fokus je upravo na unutrašnjoj borbi odlazeće i dolazeće administracije. Šef predstavništva Srpske u Vašingtonu, kaže da se vodi neprimjerena kampanja kako bi se što više zakomplikovale stvari koje će nasljediti Trampova administracija.

“Mi već vidimo da dolazi do naglih promena i da najave koje dolaze od novoizabranog predsednika i ključnih članova njegovog kabineta što se tiče spoljne politike, obećavaju da će napraviti jedan ozbiljan zaokret u američkoj spoljnoj politici i podignu to na nivo neke revolucije u razmišljanju i odlučivanju”, napominje Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu

A očigledno je da je odlazeća administracija protiv srpskog naroda, poručuju iz Saveza ratnih vojnih invalida. Da je odluka poražavajuća smatraju i u Savezu srpskih udruženja Njemačke, koji potpuno podržavaju politiku predsjednika Dodiku. Osude stižu i iz Srbije. Iz Udruženja Srba iz BiH kažu da iza svega stoji želja za unitarizacijom BiH.

Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin podsjeća da su i Izetbegovićevi potezi u vezi sa proslavom Dana Republike doveli do političke krize i referenduma. Strahuju da bi sankcije mogle dovesti do novih tenzija i otežati mogućnost dijaloga.

“Uvijek kada imate sankcije one dovedu do toga da obični ljudi teže žive. Јa se nadam da će se brzo razmišljati i o promeni ovakvih odluka”, naglašava Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

Srbija će se rukovoditi svojim interesima i interesima regionalne stabilnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući sankcije koje su SAD uvele predsjedniku Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da se osjeća ponosno što je pod sankcijama SAD jer to znači da on nije bio spreman da trguje interesima Republike Srpske.