Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u odvojenim susretima u Davosu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šefom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

Kako prenosi B92, riječ je bilo i o Republici Srpskoj, a Vučić je naveo da se Srbija neće pridružiti sankcijama protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika.
Teme razgovora sa oba sagovornika su bili odnosi u regionu i odnosi Beograda i Prištine, kao i načini da se riješe, kako je istaknuto, “nagomilani problemi”.
Premijer Srbije je najavio sastanak sa albanskom stranom uz posredstvo Brisela već sljedeće nedjelje.
– Spremni smo na dijalog. Moramo da odgovornošću i pameću prevaziđemo ovu situaciju. Da se poštuje dogovoreno u Briselu, jedinice ROSU ne bi mogle da uđu na sjever Kosova – rekao je Vučić.
Vučić je rekao i da se “osejća glupo što mora Srbima da dokazuje da hoćemo mir”.
– Ne razumijem želju Albanaca da zveckaju oružjem – rekao je Vučić.
Kako je istakao srpski premijer, Stoltenberg zbog svog oca i djetinjstva odlično razumije situaciju u Srbiji i nije njen neprijatelj.
– Razgovarali smo o istim stvarima kao i sa Angelom Merkel. Objasnio sam u dogovorima iz Brisela, razmotrili smo situaciju na racionalan način – rekao je Vučić.
Vučić je rekao i da je Merkelovu upoznao i sa svime što Srbija radi po pitanju rješavanja migrantske krize i da je od nje dobio podršku za rješavanje problema migranata u Srbiji.
– Ona se bori za opstanak Evrope, potreban nam je pristup tako snažnog lidera u koga svi imaju povjerenje – rekao je Vučić.
Istakao je i da što se ekonomije tiče, “ne vidi probleme ako se sačuvaju mir i stabilnost”.
– Nadam se da Balkan neće biti ostavljen po strani – rekao je Vučić.
Izvor: B92