Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da je Ustavni sud BiH više vodio računa da zaštiti pravni sistem Federacije BiH /FBiH/, nego o zahtjevu koji je podnijelo 30 poslanika Skupštine Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament FBiH usvojio od konstituisanja poslije izbora 2014. godine, prenosi Srna

“Bilo je očekivano da bude odbačen naš zahtjev. Ustavni sud BiH vjerovatno je ocijenio da bi, ukoliko bi bila prihvaćena apelacija poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, nastao pravni haos u FBiH, a samim tim bi i izbor federalne Vlade bio nelegalan, kao i sve što su radili u protekle tri godine”, rekao je Višković Srni.

On kaže da bi bilo zanimljivo vidjeti koliko je sudija Ustavnog suda BiH bilo “za”, a koliko “protiv” ove apelacije.

“Pretpostavljam da je ponovo bilo preglasavanja i da ova odluka nije donesena jednoglasno. Međutim, naša apelacija je imala određene efekte, jer Ustavni sud BiH poziva vlasti u FBiH da, u skladu sa zakonom i Ustavom, izvrše popunu Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Višković.

Izvor: SRNA