Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne razumije šta stranci rade sa sankcijama protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ili protiv bilo koga, dodajući da ih je pitao zašto to čine, ali da nije dobio adekvatne argumente.

Govoreći o krizi u BiH, Vučić je ocijenio da je problem u tome što se stranci pozivaju na Dejtonski sporazum kada im to odgovara, dok im u suprotnom ne valja, pa se pozivaju na duh Dejtona dok narušavaju njegove temelje kao u slučaju uzimanja zemljišta i šuma Republici Srpskoj.

– Moje pitanje je bilo zašto su dozvolili da se narušavaju pravila Dejtona, a sada ustaju da brane Dejton – rekao je Vučić.

On je ukazao da u Dejtonu ne postoji nijedno slovo koje govori o tome da zemljište i šume ne pripadaju Republici Srpskoj.

– Kad ih /strance/ pitam što to ne vratite, pa će i kod ljudi u Republici Srpskoj naići na mnogo više razumijevanja, oni odgovaraju “za to mora da prođe pet-šest mjeseci”. Znači, mora da prođe toliko, a uzeli su sve u roku od jednog dana – rekao je Vučić sinoć za Televiziju “Hepi”.

Ocjenjujući da će najveći problem u BiH uoči izbora biti bošnjačko-hrvatski odnosi, Vučić je poručio da je spreman da razgovara sa svima, uključujući i lidera SDA Bakira Izetbegovića, sa kojim se, kako je naveo, može susresti i u “kafani na Sedreniku” kako bi rješavali probleme.

Na optužbe bošnjačke političke elite da je njegovo zalaganje za gradnju auto-puta do Sarajeva “srpski ekspanzionizam”, Vučić je odgovorio da bi on Bošnjacima, da dođu da izgrade auto-put u Srbiji, lično spjevao pjesmicu u tu čast, a ne bi ih napadao za bilo kakvu ekspanziju.

Vučić je istakao da je saradnja Srbije i Republike Srpske odlična, o čemu svjedoči i obilježavanje svih važnih istorijskih datuma i događaja, a posebno stradanja srpskog naroda u Јasenovcu, Prebilovcima, Grdelici i mnogim drugim mjestima.

– To je isti narod čak i da ga podijelite na ne znam koliko dijelova. Nije Srbija više ona zemlja u kojoj prolaze priče da su vam Srbi iz Republike Srpske krivi za nešto. Srbija ima svoje nacionalne interese i neće dozvoliti brutalne izlive mržnje prema Srpskoj – poručio je Vučić.

Autor: SRNA/ATV