Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, boravkom na inauguracionim svečanostima i nizom susreta sa američkim zvaničnicima, demantovala je brojne spekulacije koje prate njen boravak u Vašingtonu.

Netačnim su se, prije svega, pokazale tvrdnje ambasadora BiH Harisa Hrle da premijerka nije u službenoj posjeti Vašingtonu.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković smatra da je premijerka, zlonamjernim i skeptičnim u Srpskoj i Federaciji BiH, dokazala da je Republika Srpska dobro primljena u novoj političkoj atmosferi SAD.

Ostvarivanjem kontakata s novom administracijom, ističe Vidaković, Srpskoj će biti omogućeno bolje pozicioniranje u odnosu na zvaničnu politiku jedne od najmoćnijih zemlja svijeta.

Dok su oči svjetske javnosti uperene u Bijelu kuću i poruke novog američkog predsjednika – pojedini se bave analizom zbog čega je premijerka Željka Cvijanović u Vašingtonu.

Saopštenje Vlade u kojem je navedeno da Cvijanovićeva prisustvuje inauguraciji i pratećim svečanostima i da će to biti iskorišćeno za ostvarivanje kontakata sa novom američkom administracijom nije, čini se, dovoljan argument onima koji zagovaraju tezu da je premijerka u SAD otputovala u svoje ime, a na tuđi račun.

Vjetar u leđa bila im je izjava ambasadora BiH u SAD Harisa Hrle, koji tvrdi da premijerka u Vašington nije otputovala po službenoj dužnosti.

Na takav stav, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, kojem bi Hrle trebalo da polaže račune, danas bez komentara. A upravo je Crnatkovo neprisustvovanje inauguraciji, za SNSD-ovog potpredsjednika Marka Vidakovića dokaz da BiH nije nikakva država: “Da je BiH iole ozbiljna zemlja i da je Crnadak iole ozbiljan šef diplomatije on bi danas bio u Vašingtonu, a ne bi se sastajao s predstavnicima propale američke politike, za kojom nijedan slobodoljubivi narod u svijetu neće zažaliti. U Vašingtonu je Republika Srpska predstavljena više kao država nego što je BiH, budući da je delegacija Republike Srpske ne samo prisustvovala inauguraciji novog američkog predsjednika Donalda Trampa, nego je bila i smještena u prostoru za VIP.”

Na ovakve tvrdnje, Crnadak, tačnije Ministarstvo inostranih poslova BiH na čijem je čelu, odmah je odgovorio. I to da bi ih odbacili kao neosnovane: “Na inauguraciji nije bio prisutan nijedan ministar inostranih poslova, niti bilo koji evropski političar visokog ranga, jer su u zvaničnom dijelu inauguralne ceremonije učestvovali jedino ambasadori zemalja akreditovani u Vašingtonu, dok su ostali bili posmatrači inauguralnih događaja.”

U saopštenju je navedeno da Crnadak nije ni trebalo juče da bude u Vašingtonu i da je u skladu s diplomatskim standardima u razgovoru sa američkim ambasadorom u Sarajevu, odmah nakon završetka inauguracije, uputio, čestiku američkom predsjedniku i poželio uspješan mandat novoj administraciji u Vašingtonu.

RTRS