Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potvrdila je da je pozvala visokog predstavnika u BiH da je smijeni rekavši da je to njen odgovor na spekulacije u vezi sa postojanjem tajnog spiska sa imenima zvaničnika Srpske prema kojim bi mogla biti primjenjena bonska ovlašćenja.

Premijerka Cvijanović naglasila je gostujući u “Dnevniku plus” RTRS-a da opozicija u Srpskoj izvrće činjenice i da će građani prepoznati ko djeluje u interesu Srpske, a ko radi protiv.

Cilj jučerašnje akcije Sipe bilo je ponižavanje policije Republike Srpske, izjavila je predsjednica Vlade u Dnevniku Plus. Dodavši da predstavnici Republike Srpske neće popustiti, ali da im nije cilj nikakva opsrukcija istraga i procesuiranja ratnih zločina, Cvijanovićeva je rekla da je i dalje otvoren poziv na dogovor, kako bi se razjasnilo šta je čiji posao i nadležnosti.

Cvijanovićeva kaže da se zbog ponašanja Sipe i nadležnih isntitucija BiH moralo brzo i odgovarajuće reagovati. Pozvala je Incka da upotrijebi bonska ovlašćenja i donese odluku o njenoj smjeni kako bi se konačno riješile spekulacije o tome da li postoje spiskovi “nepoželjnih”.

Komentarišući navode da je, zbog opasnosti od terorizma, opasno u ovom momentu prekinuti saradnju policijskih agencija u BiH, predsjednica Vlade Srpske podsjetila je da su se napadi u Zvorniku i Rajlovcu dogodili prije prekida saradnje sa bezbjednosnim agencijama na nivou BiH.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović naglasila je da je Vlada dužna da zaštiti sve institucije i građane u Srpskoj.

RTRS