Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u službenoj posjeti Vašingtonu.

Prvog dana posjete, razgovarala je s najbližim saradnicima američkog predsjednika Donalda Trampa.

 

Osim niza sastanaka, Cvijanovićeva je prisustvovala i centralnoj svečanosti koja je održana u američkom Kongresu, povodom obilježavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

Јubilej koji se do nedjelje, 29. jula, u glavnom gradu SAD obilježava nizom manifestacija, potvrda je stogodišnjice prijateljstva zasnovanog na zajedničkim vrijednostima srpskog naroda i naroda Amerike, ističe predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Prilika je ovo, dodaje, da se svi zajedno prisjete važnih slavnih zajedničkih momenata upisanih u istoriju.

– Sva ova ceremonija i događaji pokazuju da postoji potreba i želja da se sjete starog partnerstva i izgradnje boljih odnosa u budućnosti – ističe Cvijanovićeva.

U toj funkciji su i sastanci koje je predsjednica Vlade imala s bliskim saradnicima američkog predsjednika – savjetnicom Kelien Konvej, pres-sekretarom Bijele kuće Sarom Hakabi Senders, te Korijem Levandovskim, bivšim šefom pobjedničke Trampove kampanje iz 2016. i savjetnikom za Trampovu kampanju za reizbor 2020. godine.

– Ovi ljudi rade u Trampovom timu, bilo da su stratezi ili zaduženi za konkretne poslove. To je bila prilika i da se konačno upoznamo. Mislim da ima puno prostora za unapređenje odnosa u budućem periodu – rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske, tokom sastanka s kopredsjedavajućim Nacionalnog komiteta Republikanske stranke Bobom Padučikom, naglasila je da je vlast u Srpskoj otvorena za saradnju sa SAD na svim poljima. Istakla je i da su saveznički odnosi iz prošlosti potvrda da je i u budućnosti moguće graditi partnerstvo, te dodala da su u tom smislu velika očekivanja od nove američke administracije.

– Kroz razgovor sa kopredsjedavajućim Komiteta željela sam da pošaljem poruke da moramo nadoknaditi izgubljeno vrijeme, da je bilo nepotrebnih opterećenja, ali da sa novom administracijom vidimo šansu za bolje razumijevanje – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je razgovarala i s republikanskim kongresmenom Dejnom Rorbaherom i senatorom Rodžerom Vikerom. Predsjednica Vlade Srpske i kongresmen Rorbaher razmijenili su mišljenja o terorizmu kao globalnoj prijetnji i potencijalnim rizicima po bezbjednost od povratka sa stranih ratišta u BiH, kao i izazovima s kojima se susreću zemlje zbog migracija i koje nosi priliv migranata u BiH.

RTRS