Krivična prijava podnesena je protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra obrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Seada Јusića i Borisa Јerinića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Јeleča, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije Mirka Tepšića i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse Senada Mašovića.

Predsjednici SDP-a, DF-a i GS-a, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su danas Tužilaštvu BiH, u ime stranaka koje vode, krivičnu prijavu protiv osoba odgovornih za, kako su naveli, niz zloupotreba položaja i ovlaštenja, te nesavjesnog rada u službi, a u vezi sa događanjima na obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara i korištenja Oružanih snaga BiH.

Na temelju prikupljenih dokumenata i informacija postoji osnovana sumnja da su sve ove osobe, protivno Zakonu o obrani BiH, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima, naredile ili dozvolile ili nisu spriječile upotrebu i učestvovanje dijela Oružanih Snaga BiH 9. januara 2017. godine na ceremoniji u Banja Luci, koju je organizovala Vlada Republike Srpske obilježavajući 9. januar.

SDP BiH, DF i Građanski Savez pozivaju Tužilaštvo BiH da ovaj predmet uzme u razmatranje bez ikakvih odlaganja.

Izvor: Dnevnik.ba