U Banjaluci je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a, koje su predvodili lideri stranaka, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da su delagacije SNSD-a i HDZ-a razgovarale o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Timovi SNSD-a i HDZ-a finalizovali su dogovor u vezi s Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH i ostalo je da se dovrši stručni dio posla – izjavio je predsjednik Srpske i SNSD-a.

Dodik je ponovio da su ključni problem strane sudije u Ustavnom sudu BiH i da je potrebno što prije riješiti to pitanje.

Predsjednik SNSD-a je rekao da vlast na nivou BiH nije funkcionalna.

– Očigledno je da vlast na bh. nivou nije funkcionalna, što se vidi i na pitanju MMF-a kao i drugih obaveza. Očigledno je da ćemo imati zastoj u realizaciji MMF-ovih programa – naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da HDZ i SNSD žele da sva pitanja rješavaju kroz dijalog, te da današnji sastanak i dosadašnje djelovanje nije usmjereno protiv “nekog trećeg”, već da predstavlja kontinuitet uspješne saradnje dvije partije.

Predsjednik Srpske je naveo da je na nivou FBiH najvažniji problem popuna Doma naroda i način izbora delegata.

Ponovio je opredijeljenost ka evropskim integracijama, iako će tu, kako je naveo, biti određenih problema, poput pitanja popisa i popunjavanja odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Predsjednik Dodik je rekao da Srpska ostaje pri sporazumu iz 2012. godine kada je riječ o rješavanju pitanja vojne imovine, bez obzira što su neki krenuli drugim putevima, poput slučaja Han Pijeska.
Dodik je dodao da pitanje Akcionog plana za članstvo u NATO – MAP može biti riješeno kroz rješavanje pitanja imovine.

– Ukoliko se bude arogantno nastavilo sa ovako nametnutim odlukama, politički motivisanim, o oduzimanju imovine Republike Srpske, mi ćemo izaći iz tog procesa, pa neka onda vide kako će se to kretati – rekao je Dodik.

Govoreći o potencijalnoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije Dodik je rekao da  je na današnjem sastanku iznesen jasan stav da je ona neprihvatljiva i da treba odbaciti bilo kakve aktivnosti po tom pitanju. Upozorio je da će, ako bošnjački političari nešto takvo urade unilateralno, to predstavljati zloputrebu procedura i funkcija.

Lider HDZ-a Dragan Čović naglasio je da je krajnje vrijeme da se u BiH stvori ambijent u koje se može normalno funkcionisati.

– Moramo se posvetiti životnim problemima, trebamo se baviti ekonomskim pitanjima. Mi moramo stvoriti ambijent u kojem će država funkcionisati. Nastavićemo intenzivnu saradnju na svim nivoma i nedopustivo je da nas stalno drže u nekim konfliktima koji ne idu nikome u korist i koji nanose štetu i nama i susjedima u regionu – rekao je Čović i ponovio da je i ova partija, kao i SNSD opredijeljena ka evropskom putu.

Govoreći o mogućoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije, Čović je ocijenio da “nikome ne trebaju aktivnosti” po tom pitanju, te da je jasno da bi to moglo donijeti štetu BiH i odnosima sa susjedima.

– To bi nas potpuno vratilo unazad – istakao je Čović i ocijenio da bi nakon toga nastao “potpuni kolaps” u civilnoj vlasti u BiH.

RTRS