Stranka Demokratske Akcije reagovala je na najavu prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH koji će uskoro predočiti zajednički tim SNSD-a i HDZ-a BiH.

SDA smatra neprihvatljivim i neće podržati donošenje bilo kakvog Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se mijenjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda, a naročito prisustvo međunarodnih sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Ovakve inicjative usmjerene su protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, saopšteno je iz SDA.

Danas ranije u Istočnom Sarajevu održan je sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH. Delegacije su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Razgovaralo se o upućivanju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je dogovorena da se ova priča finalizuje u naredne dvije do tri sedmice i da se zakon uputi u Parlament BiH. Lideri dvije stranke su naglasili da u Ustavnom sudu BiH ne bi trebalo da sjede stranci, već samo državljani BiH.

Čović je istakao da se pitanje Ustavnog suda mora riješiti u što kraćem vremenu i da u narednih 15 dana ove dvije stranke trebaju usaglastiti stavove da bi se informacija uputila u Parlament BiH.

RTRS