U prijedorskom Muzeju “Kozare” otvorena je izložba slika umjetnika Dragana Stupara.

Riječ je o djelima naivne umjetnosti, a ova izložba na kojoj preovladavaju seoski motivi, prva je u ovogodišnjoj sezoni prijedorskog muzeja.

Samouki slikar Dragan Stupar prvi put kist je uzeo u ruke u svojoj 33. godine i tako je već više od četiri decenije. Posebno ga inspirišu priroda i selo. Izložbe svojih djela često organizuje u dvorištu vlastite kuće, ali ovaj put njegove slike predstavljene su u Muzeju “Kozare”.

Stupar kaže da ne “objašnjava” svoje slike, nego ih pušta da same kažu ko su i šta su. Dodaje da su to sela i seoski motivi, prela, čobanice, kola, svadbe sve starinske običaji.

Dragan Stupar rodom je iz Milanovca kod Sanskog Mosta. Osim u rodnom kraju, djela je izlagao u Beogradu, Zagrebu, Londonu, Minhenu. Učesnik je većine kolonija naivnog slikarstva na prostoru bivše Јugoslavije.

Kustos Muzeja “Kozare” Aleksa Milić kaže da je vrlo afirmativan pojam “naivac” u smislu umjetničke neiskvarenosti, čistote. Podsjeća da su naivci slikari koji posjeduju taj dar, ali nemaju zvanično akademsko obrazovanje, što je isključivo u njihovom slučaju, prednost.

Direktor Muzeja “Kozare” Zoran Radonjić ističe da su Stupareve slike razumljive, što je tipično za naivnu umjetnost i sadržajno bogate.

– Međutim i u samom izrazu, Dragan je poprilično plodan, tako da imamo i mnoštvo likovnih elemenata koji ove slike uz taj sadržaj čine istovremeno i dobrim slikarskim ostvarenjima – rekao je Radonjić.

Izložba slika Dragana Stupara u Muzeju “Kozare” biće otvorena do 16. februara.

RTRS