Na internetu se pojavio snimak početka požara u sarajevskom naselju Alipašino Polje, koji prikazuje uznemirujuću scenu u kojoj stanarka moli za pomoć.

Nakon što se vatra proširila na celi stan žena je preminula. U ovoj tragediji su u konačnici dve osobe poginule, a osam je povređeno. Požar je uzrokovala eksplozija plinske boce, a u njemu su naposletku uništena dva stana u ulici Geteova 2.

Sarajevski vatrogasci su imali probleme sa gašenjem požara jer hidrant u haustoru nije imao pristupačnu vodu, piše Klix.ba.

-Nismo imali ni suhi ni mokri vod, nije bilo ručice ventila, a kad smo otvorili kleštima videli smo da nema vode. Upravnici su dužni svakih šest meseci prekontrolisati hidrante, pritisak i protok vode te napraviti zapisnik u kojem će biti naznačen tačan datum kontrole. Upravnik je spomenuo da su pumpe ispravne i one se nalaze u podrumima zgrada s velikim brojem spratova, ali je potreban nezavisan sistem. Tražili smo od ‘Elektroprivrede BiH’ da isključe struju i hidrofori nisu bili u funkciji jer im bez struje treba agregat, a to upravnici ne znaju-kazao je u utorak komandir Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo Dževad Gibanica.

Upravnik Hetig je u utorak obznanio da je u ulazu bio zavrnut glavni ventil koji je sprečavao regularan dovod vode na 11. sprat.

-Priključak za dva ulaza u zgradi je jedan, tj. oba ulaza su spojena na isto hidrofleks postrojenje kojeg građani s dobijaju vodu za svoju potrošnju, a s njega se napaja i hidrantska mreža. To znači da ako građani na 11. spratu imaju vode, onda je mora biti i u hidrantskoj mreži. U konkretnom slučaju dobili smo informaciju da hidrantska mreža nije imala vodu i to se ispostavilo kao tačno. Kada smo ušli u objekat naši majstori su videli da je ventil u podrumu na hidrantskoj mreži bio zatvoren. Dakle, bilo je potrebno samo otvoriti ventil i voda bi došla na 11 sprat-rekao je direktor Hetiga, Suad Alić.

EuroBlic/Klix.ba