Dvadesetpet godina kasnije, kada se Republika Srpska suočava sa najvećim izazovima i pritiscima od svoga postanka, i kada je više nego ikad potreban nacionalni konzensus, jedinstvo, odlučnost, hrabrost i prevazilaženje svakih političkih razlika, kako bi se sve stranke i pojedinci okupili u odsudnoj odbrani najmlađe srpske države – SDS se pretvorio u suštu suprotnost svega onoga što je nekad predstavljao, piše Јovan N. Šipovac.

Sabornost, jedinstvo, odlučnost, hrabrost, patriotizam, državotvornost – sinonimi su koji su krasili Srpsku Demokratsku Stranku – SDS, u beskompromisnoj borbi za odbranu srpskog naroda početkom devedesetih godina na čelu sa svojim prvim predsjednikom Radovanom Karadžićem i ostalim rukovodiocima, okupljenim oko temljnih vrijednosti koje su u otadžbinsko-odbrambenom ratu izrodile Republiku Srpsku – danas za većinu nas svetu tvorevinu srpskog naroda s lijeve obale Drine.

25 godina kasnije, kada se Republika Srpska suočava sa najvećim izazovima i pritiscima od svoga postanka, i kada je više nego ikad potreban nacionalni konzensus, jedinstvo, odlučnost, hrabrost i prevazilaženje svakih političkih razlika, kako bi se sve stranke i pojedinci okupili u odsudnoj odbrani najmlađe srpske države – SDS se pretvorio u suštu suprotnost svega onoga što je nekad predstavljao!

Nije u pitanju više ni sramota, ni ugled stranke, ni nekadašnjeg rukovodstva i proslavljenih prvih stvaralaca, ni vrijeđanje desetina hiljada srpskih žrtava koji su svoje živote ugradili u temelje otadžbine i njihovo ponovno ubijanje, u pitanju je suštinski opstanak države jer SDS kao najveća opoziciona stranka u Republici Srpskoj i kao direktni učesnik u vlasti BiH, putem svoga rukovodstva i najistaknutijih pojedinaca na funkcijama staje otvoreno na stranu najvećih protivnika i neprijatelja države i naroda?!

Da nije tužno i veoma opasno, bilo bi smiješno sa dovoljno materijala za ozbiljnu psihijatrijsku analizu slučaja bez presedana u kom se dogodilo da nekada najnacionalnija srpska stranka postaje glavni politički oslonac politike Bakira Izetbegovića, praveći kompromise koji nas mogu koštati države. Djelovanje rukovodstva SDS i njegovih satelita u Savezu za promene su u pojedinim momentima toliko antisrpske da i sam mlađi Izetbegović ima javno samo riječi hvale za ovu politiku. Njegov otac bar nije hvalio Srbe. A razlike u mišljenju o nama, i prema nama, od njih dvojice nikad nije bilo. Zato ne razumijemo kako pohvale onoga koji sanja da dovrši i sprovede islamističku viziju svoga oca na teret srpskog naroda, ne mogu da “trgnu” i osveste zabludjelo rukovodstvo SDS-a, ili bar dovoljno “protrese” čestite pojedince u bazi stranke, jer bar oni znaju da te “dobre” riječi osvjedočenog neprijatelja samo mogu doneti loše događaje za naš narod.

Zato se braćo Srbi iz SDS-a hitno dozovite pameti i ne lupetajte o tome kako navodno neodgovorno rukovodstvo SNSD-a odnosno Predsjednik Republike Srpske svojom politikom vode do sukoba i rata. Ne zamjenjujte teze jer upravo je odlučnom politikom predsjednika Dodika zaustavljen proces rušenja države i pokazano dostojanstvo i odlučnost s kojima smo se nekad toliko ponosili, a danas ih nema ni na vidiku. Okrenite se zato sebi i svom narodu i saberite se svi zajedno u jedinstvenom srpskom nacionalnom političkom korpusu!

Kao prvi korak na tom putu ogradite se i prozovite javno politiku glavnog inspiratora ratnih sukoba u BiH proteklih 25 godina – SDA i Bakira Izetbegovića – vašeg partnera u vlasti – ne pristajte više ni na jedan dogovor s neprijeteljima dok u potpunosti ne bude uvažavao sve elemente Republike Srpske po izvornom Dejtonu! Sve! Toliko za početak, ni manje, ni više! Mislisli ste valjda da je njemu samo problem naše ime ili naša slava i da ne bi išao dalje!? Varate se gospodo, pa pošto su Vam svima puna usta izvornog Dejtonskog sporazuma, ne zaboravite da ste ga baš Vi takvog stvarali i za njega se borili, zato danas bar njega dostojanstveno branite!

Pokažite da je u Vama ostalo još časti, hrabrosti i dostojanstva u odbrani svoga naroda i da ni jedna funkcija, ni jedna količina novca ili moći ne smije biti stečena na štetu sopstvenog naroda i države. Budite sigurni da će Vaš nadamo se što skoriji politički zaokret, povratak sebi i državotvornoj i jednog dana samostalnoj Republici Srpskoj, narod znati da cijeni, kao što Vam isti taj narod ni istorija neće oprostiti ako nastavite da sarađujete sa onima koji nam svima rade o glavi”.

Izvor: Čast otadžbine