Dve godine bez ikakvih briga! Medicina više ne ide dnevno korak dalje, već skače po par metara, tako je i ovaj put uspela da začudi i zaduži sve ljude koji žele da se zaštite u polnom odnosu.

U pitanju je muška kontraceptivna vakcina koja čak dve godine sprečava trudnoću, a takođe je i veliki zaštitnik od potencijalnih polnih bolesti.

Vakcina funkcioniše kao privremeni “bloker” koji sprečava spermu da izađe iz muškog tela, a testiranje na muškarcima moglo bi da počne već sledeće godine.

Dosadašnje testiranje na majmunima je rezultovalo nemogućnost majmuna da oplode ženke u periodu od 2 godine. Ove hormonske injekcije su dosad imale 100% uspeha, ne uzrokujući nuspojave koje su se pojavljivale u prethodnim istraživanjima (gde su se koristili hormoni u svrhu blokiranja proizvodnje sperme).

Profesor Adam Bejlen, predsednik Britanskog društva za neplodnost, za “Dejli Mejl” je izjavio:

– Ovo je interesantna tehnika koja postiže obrnutu vazektomiju blokirajući prolaz sperme supstancom koja kasnije može da se ispere.

Bejlen je zatim dodao:

– Ako se stvarno ne pokažu nuspojave u testiranjima kod čoveka, onda ovaj novi pristup ima potencijal da postane muška kontracepcija. Bitno je imati na umu da uvek postoji opcija prekida terapije, bez obzira koliko dugo je muškarci primali – konstatuje profesor Bejlen.

ALO