Nakon izjave predsjednika SDS-a, Vukote Govedarice, da povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih bh. institucija zbog revizije tužbe protiv Srbije, ne bi bilo od koristi za srpski narod, jer bi njihove uloge preuzeli zamjenici iz reda druga dva naroda, stižu oštra reagovanja iz Srpske.

Predstavnici vlasti u Srpskoj smatraju da treba poslušati poziv predsjednika Srpske i odmah prestati sa radom u zajedničkim institucijama i tako ne davati legitimitet odlukama koje se tamo donose, dok Bošnjaci ne shvate da ne mogu na silu da tuže Srbiju, bez saglasnosti Srba i Hrvata.

Nije istina da zamjenici ministara iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda mogu da zauzmu srpske pozicije i tako legitimno donose odluke, poručio je potpredsjednik Narodne skupštine predsjedniku SDS-a. Nenad Stevandić tvrdi da Vukota Govedarica ne poznaje elementarne stvari i da srpski predstavnici odmah treba da bojkotuju rad u bh institucijama.

– Predstavnici Republike Srpske ako su savjesni i odgovorni oni će izaći, mogu biti u istoj zgradi, hodnicima i neće dozvoliti da bilo šta funkcioniše na štetu srpskog naroda i onda ćemo se dogovoriti, jer mi ne radimo ništa protiv bilo kog naroda. Smatram da je najveći poraz ovo što je pozvao Govedarica i nadam se da će se rukovodstvo osvijestiti, poručio je Stevandić.

U SNSD-u kažu da je SDS još jednom pokazao da je lojalan Bakiru Izetbegoviću i dao mu legitimitet da pokrene tužbu protiv Srbije. Izetbegović je, kažu, najavio najveću krizu poslije Dejtona, a SDS ga u tome podržava.

– SDS se bori za nekoliko ministarskih i nekoliko direktorskih mjesta na nivou institucija BiH, da je briga o Srpskoj nešto što je njima strano ili da prosto ne mogu mentalno da dokuče, naglasio je Špirić.

Dok Petar Đokić smatra da je sramno ponašanje stranke koja je osnovala Srpsku, Nedeljko Čubrilović nije siguran da li treba napustiti zajedničke institucije ili ne.

– Sramota da stranka koja je osnovala Republiku Srpsku iznosi takve stavove, istakao je Đokić.

– U ovom trenutku odlučno odgovoriti šta bi značila jedna ili druga varijanta, bilo bi teško. Zaista treba staviti sve obaveze i sve ono što stoji pred tim ljudima koji gore rade pa tek onda donijeti konačnu odluku, napominje Čubrilović.

NDP je najavio da će protiv Safeta Softića podnijeti krivičnu prijavu, jer se lažno predstavlja kao pravni zastupnik BiH. Iz PDP-a, tvrde da ne odustaju od najavljene žestoke reakcije, ako Izetbegović zaista pokrene reviziju tužbe. Izetbegović, kažu, mora biti svjestan da će na taj način postati grobar BiH. Da li su toga svjesni i u najvećoj stranci Saveza za promjene, u PDP-u nisu komentarisali.

– Ne treba sad u ovom trenutku dolijevati ulje na vatru i prejudicirati neke stvari koje će se dešavati u narednom periodu, ali smo apsolutno svjesni situacije i poručili smo Izetbegoviću i drugim ljudima da će oni snositi svu moguću odgovornost za stanje u BiH ukoliko krenu tim putem, naglasio je Miroslav Brčkalo (PDP).

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, podsjetio je Bakira Izetbegovića da tužba protiv Srbije ne može biti pokrenuta ispred BiH, jer su, kako kaže, Mladen Ivanić i on Izetbegoviću jasno poručili da po tom pitanju, nema konsenzusa. Oglasila se i američka ambasada, stavom da odluka da se pokrene revizija tužbe treba da počiva na čvrstim pravnim osnovama, i da to ne bi trebalo politizovati.

RTRS