Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je nekorektnim preglasavanje predstavnika stranaka iz Republike Srpske koji su na Proširenom kolegijumu tražili odgađanje sutrašnje sjednice Predstavničkog doma zbog krize izazvane najavom revizije tužbe BiH protiv Srbije.

“Preglasavanje srpskih predstavnika ne doprinosi rješavanju krize koju je svojim djelovanjem prouzrokovao Bakir Izetbegović”

Ističući da je veoma važno što predstavnici Republike Srpske imaju jedinstven stav, Košarac je rekao da preglasavanje srpskih predstavnika ne doprinosi rješavanju krize koju je svojim djelovanjem prouzrokovao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“U proteklom smo periodu na vrlo korektan način upoznavali javnost sa našim političkim stavovima kada je u pitanju najavljena revizija tužbe. Mislim da je veoma dobro što se danas zajedno sve političke stranke iz Republike Srpske na argumentovan način ponašaju u institucijama BiH”, istakao je Košarac u izjavi novinarima nakon sjednice Proširenog kolegijuma u Sarajevu.

Prema Košarčevim riječima, veoma je važno što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić razumio poruke institucija Republike Srpske kada je u pitanju postupanje u vezi sa revizijom tužbe.

“Јasno je da je jedini slijed aktivnosti da se traži odgađanje sjednice Doma za sedam do 10 dana iz jednog prostog razloga što su potpuno vidljivi agresivniji pristupi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji, umjesto da se rješenje traži u Predsjedništvu BiH, pokušava u komunikaciji sa nevladinim sektorom da ojača svoj politički pritisak i da ojača svoje aktivnosti u vezi sa pomenutom revizijom tužbe”, istakao je Košarac.

Navodeći da je veoma važno da sjednica Predstavničkog doma bude odgođena za sedam do 10 dana, Košarac je zatražio da institucije BiH počnu da funkcionišu.

PANDUREVIĆ: SDS NEĆE PRISUSTVOVATI SЈEDNICI

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da poslanici ove stranke neće prisustvovati sjednici Predstavničkog doma dok se svi u BiH ne urazume.

“Nisu stečeni uslovi za sjednicu i očekujemo da Predsjedništvo BiH razjasni ovu situaciju. Bićemo u parlamentu, ne napuštamo institucije, ali nema uslova za održavanje sjednice”, rekla je Pandurevićeva novinarima nakon sjednice Proširenog kolegijuma na kojoj je odbijen zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića da se odgodi sutrašnja sjednica Doma dok ne bude riješeno pitanje najavljene revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

PREGLASAVANjEM ODBIЈEN BOSIĆEV PRIЈEDLOG ZA ODGAĐANjE SЈEDNICE

Većinom glasova predstavnika stranaka iz Federacije BiH, Prošireni kolegijum Predstavničkog doma parlamenta BiH odbio je prijedlog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Mladena Bosića da bude odgođena sutrašnja sjednica Predstavničkog doma.
Predstavnici stranaka iz Federacije BiH bili su na sjednici Proširenog kolegijuma protiv Bosićevog zahtjeva za odgađanje sutrašnje sjednice, izuzev predstavnika HDZ-a Nikole Lovrinovića, koji je bio uzdržan.

Bosić je ranije danas rekao da u uslovima oduzimanja ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH u slučaju pokretanja revizije tužbe protiv Srbije nema uslova za održavanje sjednice Predstavničkog doma.

Izvor: SRNA/RTRS