Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je za Srnu da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zbog svojih nerazumnih, neustavnih i vaninstitucionalnih odluka treba da se izvini srpskom narodu u Republici Srpskoj, kao i svim građanima BiH i Srbije.

– Srpskom narodu u Republici Srpskoj treba da se izvini zato što je pokušao da uzurpira naše pravo da učestvujemo u donošenju svih odluka u zajedničkim institucijama, a građanima BiH jer je svojim neustavnim i vaninstitucionalnim djelovanjem svjesno proizveo najtežu političku krizu od Dejtona do danas – poručio je Košarac.

On je dodao da bi Izetbegović predstojeću posjetu premijera Srbije Aleksandra Vučića trebalo da iskoristi da bi se izvinio građanima Srbije zato što su nerazumne odluke i izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH mogle dovesti do najtežih mogućih posljedica po stabilnost i odnose zemalja u cijelom regionu.

– Srbija je, srećom, pokazala razum i strpljenje, a Međunarodni sud pravde u Hagu svojom odlukom veoma brzo je poslao poruku da poštuje ustavno uređenje BiH i činjenicu da odluke u ime BiH mogu donositi samo njene institucije, u skladu sa dejtonskim Ustavom – naglasio je Košarac.

On je upozorio da Izetbegović i svi bošnjački političari koji su podržali podnošenje nelegalnog zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde konačno moraju odustati od ratnih ciljeva stvaranja unitarne zemlje i majorizacije druga dva konstitutivna naroda.

– Međunarodni sud pravde poručio je bošnjačkim političarima da BiH i njene institucije ne postoje bez predstavnika druga dva konstitutivna naroda. Postojeća politička kriza će trajati sve dok to javno ne priznaju Izetbegović i oni koji podržavaju i stoje iza njegove politike – kaže Košarac.

Izvor: SRNA/RTRS