Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je da očekuje da će srpski predstavnici u institucijama BiH iz Srpske, koji imaju obavezu da zastupaju interese srpskog naroda, dosljedno provoditi zaključke Narodne skupštine Srpske.

Đokić je rekao da očekuje da će srpski predstavnici u institucijama BiH iz Srpske provoditi, kako najnovije zaključke Narodne skupštine Srpske, tako i prethodne o Tužilaštvu BiH, Ustavnom sudu BiH, visokom predstavniku i mnogim drugim pitanjima.

On je izrazio očekivanje da će predstavnici bošnjačkog naroda u BiH da promijene politika koju provode, kako bi se vratili u politiku saradnje kroz dijalog.

Đokić je pozvao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese ostavku na tu funkciju i time manifestuje odgovornost prema BiH i pokaže da je shvatio da je napravio veliku grešku. U protivnom, kaže on, može se očekivati samo nastavak produbljivanja krize u BiH.

On je ocijenio da su ponašanje Izetbegovića i njegova samovolja štetni, te da su pravi odgovor na to odluke i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske.

“Uvjeren sam da će Republika Srpska imati dovoljno mudrosti da ne nasjedne na trikove Izetbegovića i njegove vrhuške, koja želi krizu jer misli da će kroz nju pridobiti pažnju međunarodne javnosti, odakle će doći dovoljno jaki uticaji da u BiH promijene nešto u korist njihove politike”, rekao je Đokić u pauzi sjednice Izvršnog odbora SP-a.

On je naveo da će se sve aktivnosti koje se odnose na nelegalan zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije u narednom periodu raditi u intenzivnoj saradnji sa institucijama Srbije i da nijedan potez u budućnosti u vezi sa ovim pitanjem neće biti povučen bez dogovora sa institucijama Srbije.

Đokić je istakao da je politička kriza koju je izazvao Izetbegović ugrozila napore koji su u BiH ulagani posljednjih 21 godinu, da se stabilizuje društvo i na bazi razumijevanja i mira gradi bolja budućnost za sve građane.

“Republika Srpska ne može da prihvati da se bilo ko može podići iznad institucija sistema i donosi odluke u ime institucija, a koje su od interesa za samo jedan narod”, rekao je Đokić.

Posebno je to, dodao je on, zastrašujuće ako se za to koristi Predsjedništvo BiH.

“Očigledno je da Izetbegović u svojoj namjeri nije usamljen i da je ovo osmišljen projekat sa ciljem da se destabilizuje stanje u BiH i kojim se želi stvoriti kriza kako bi se još jednom privukla pažnja svijeta na BiH”, smatra Đokić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj se moraju povući odlučne mjere, kako bi se zaštitili interesi Srpske i njenog naroda, kao konstitutivnog naroda u BiH.

“Izetbegović je ovaj put svoja oružja usmjerio i protiv Srbije, te na taj način destabilizovao stanje u regionu, narušavajući odnose koji su se počeli stabilizovati između Srbije i BiH”, naveo je Đokić.

Kada je riječ o približavanju BiH ka EU, Đokić je izrazio opredjeljenost za saradnju sa evropskim institucijama, te djelovanju da se BiH približi ka EU.

“Želimo provoditi evropsko zakonodavstvo ovdje, ali na bazi važnog principa, koji je u BiH usaglašen i potpisan i postao dio politike svih strana u BiH, a to je mehanizam koordinacije, koji bošnjačka strana ne želi da prihvati kao princip na kome će se graditi odnosi BiH i EU”, rekao je Đokić.

On je poručio da je cilj Socijalističke partije da da doprinos očuvanju mira i razvoja ove zemlje.

Izvor: SRNA/RTRS