Najvažnija tekovina posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji je jasna poruka javnosti BiH, Republike Srpske i svjetskoj javnosti da Rusija principijelno brani i podržava stav Srpske da se principi Dejtonskog sporazuma moraju poštovati, ocijenio je u izjavi za Srnu politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić.

On je ukazao da je Dodikova posjeta bila izuzetno značajna, na prvom mjestu zbog trenutka u kome se to desilo i ocijenio da je bila u rangu njegove posjete Moskvi prošlog septembra uoči referenduma, kada ga je primio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Pavić je istakao da je i tada rusko rukovodstvo sa najvišeg nivoa dalo principijelnu podršku Republici Srpskoj u odbrani demokratskog prava da organizuje referendum, i u odbrani Dejtona.

“Ovog puta ga je primio ministar spoljnih poslova Lavrov, i to je jasna poruka i javnosti BiH i javnosti Republike Srpske, i javnosti Rusije, ali i svetskoj javnosti, da Rusija principijelno brani i podržava stav Republike Srpske da se principi Dejtonskog sporazuma moraju poštovati”, rekao je Pavić.

Ističući da je to “najvažnija tekovina” ove posjete, Pavić je napomenuo da još više ohrabruje najava da će se odnosi Republike Srpske i Rusije proširiti i produbiti i na kulturnom, ekonomskom, i obrazovnom planu.

“To može samo da se pozdravi, pošto je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti sa pravom veta i među pet stalnih članica, ona je ta koja daje najjasniju podršku u odbrani Dejtonskog sporazuma i poštovanju izvornog Dejtona i ona je dosledno i uvek podržala Republiku Srpsku u njenim legitimnim zahtevima”, rekao je Pavić.

On je istakao da Rusija i njena riječ imaju težinu u cijelom svijetu i da je velika čast što su u roku od svega tri mjeseca predsjednika Republike Srpske primili predsjednik i šef diplomatije jedne od dvije najmoćnije svjetske nuklearne sile.

“Ipak Republika Srpska nije skroz država. Ona je ipak konstitutivni deo BiH, kakva god ta država bila, tako da je to što predsednika Republike Srpske u tri meseca primi prvo predsednik, pa onda ministar spoljnih poslova jedne od dve najmoćnije nuklearne sile na svetu, velika stvar i velika diplomatska pobeda za Republiku Srpsku”, zaključio je Pavić.

Izvor: SRNA/RTRS