Politikolog Aleksandar Pavić je rekao da optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka Kritijana Šmita predstavlja nastavak pokušaja gašenja Republike Srpske i neku vrsta obojene revolucije.

Pavić je ocijenio da je ovo do sada najozbiljniji udar na institucije Republike Srpske i pokušaj njihovo delegitimisanja, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, time što se američka Ambasada u BiH odmah oglasila i podržala sve, jasno pokazuje čiji je tu rukopis na djelu.

Pavić ističe da je sada jako važno da svi srpski politički akteri sa obje stane Drine budu jedinstveni u odbrani Republike Srpske i u nepriznavanju lažnog visokog predstavnika i uopšte pokušaja gašenja Republike Srpske.

On je naveo da sada predsjedniku Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić i svim instituicijama Republike Srpske treba pružiti maksimalnu podršku.

– Treba jednoglasno osuditi ovaj pokušaj, bukvalno, početak operacije promjene vlasti u Republici Srpskoj i novi vid, hajde da kažemo pokušaj puča ili neke vrste obojene revolucije. Ovo je dio hibridnog rata protiv Srba i specifično protiv Republike Srpske –  upozorio je Pavić.

Јednostavno, kaže Pavić, došlo je vrijeme da se Republika Srpska brani na isti način kako se branila devedesetih godina prošlog vijeka, pošto su na sceni praktično isti akteri koji su se vratili u Stejt department i koji su tada vodili pohod protiv Srba za vrijeme Klintonove amdinstracije.

– Znamo da su to ti isti ljudi koji su došli da završe posao. Јednostavno, to ne može drugačije da se tretira – naglasio je Pavić.

Autor: RTRS