Dan nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini umjesto o evropskom putu, govori se o srpskom nejedinstvu!

I to nakon što su SDS i PDP pokušali da na dnevni red sastanka stave, kako su rekli, zabrinutost za stanje u institucijama Republike Srpske.

Da su pred evropskom zvaničnicom Govedarica i Crnadak kritikovali Srpsku odmah nakon sastanka upozorio je predsjednik Dodik. A nakon Sarajeva, kritike na račun Srpske, Crnadak je danas ponovio i u Banjaluci.

Tema evropski put BiH ili stanje u Republici Srpskoj? Šta je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak juče govorio u Sarajevu pred Federikom Mogerini izgleda da je zbunilo i njega samog.

Na vanrednoj konferenciji za novinare prvo je izjavio da je Mogerinijevoj jasno poručio da je Srpska najjednostavniji dio BiH i da nisu tačne tvrdnje predsjednika Milorada Dodika da su on i lider SDS-a Vukota Govedarica kritikovali stanje u Srpskoj. Odmah nakon izrečenog, Crnadak je sam sebe demantovao.

“Ali sam rekao da smo mi u PDP-u zabrinuti posebno sa stanjem u nekim institucijama Republike Srpske koje su bitne za njeno funkcionisanje”, izjavio je danas Igor Crnadak potpredsjednik PDP-a.

A koje su to institucije koje prijete funkcionisanju Srpske, nismo mogli saznati od Crnatka.

“Nemam namjeru više odgovarati na vaša pitanja već sam na 3 -4 odgovorio”, kaže Crnadak.

Iako je pred novinarima rekao da ne želi da komentariše učesnike jučerašnjeg sastanka, među kojima je bio i Bakir Izetbegović koji je prema izjavama SDS-a omekšao stavove po pitanju revizije kako bi smanjio tenzije u BiH – Crnadak je ipak želio da komentariše predsjednika Republike Srspke Milorada Dodika, rekavši da je bio mekan kao pamuk pred strancima, a da samo pred novinarima izigrava šerifa koji svima drži lekcije.

Dodik odgovara – jasno se znalo ko je ko, i kakvu je ulogu imao na tom sastanku.

“Ako je juče bilo bilo šta vidljivo, vidljivo je da bošnjački političari nisu nijede riječi rekli ništa loše ni o Federaciji ni BiH. Samo naravno Govedarica kada god ima priliku se oduševi Bakirom Izetbegovićem, što je sinoć uradio i na tom sastanku ali isto tako ne propusti priliku da BiH kvalifikuje kao državu”, rekao je danas Dodik.

Dok su Crnadak i Govedarica govorili o Srpskoj kao o leglu kriminala i korupcije, o radio-televizijskom sistemu koji je neobjektivan i nedemokratski i tražili od Evrope da sve to stavi u svoje izvještaje, Dodik kaže da je on za to vrijeme u Sarajevu ukazao da se zadržava evropski put BiH, na problem mehanizma koordinacije i na činjenicu da Reformska agenda nije ispunjena zato što posao nije završen na nivou BiH i FBiH.

“Na kraju krajeva, i sam Crnadak će priznati da sam i nakon njega i Govedarice koji su to govorili rekao Mogerinijevoj da Crnadak zloupotrebljava svoju poziciju ministra Savjeta ministara i da hoda po svijetu i da laže, kao i što je to danas. Sve što je rekao nije istina. Možda ga je to povrijedilo, on pokušava da napravi neku priču o sebi”, kaže predsjednik Srpske.

Reagujući na Crnatkovu izjavu da se “sve ovo dešava jer su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i on uradili veliki posao u sprečavanju Izetbegovićeve revizije tužbe protiv Srbije”, Dodik je rekao da je Crnadak imao tri godine da nešto uradi, ali da su te godine pokazale nesposobnost i Crnatka i ostalih na nivou BiH.

Crnadak pokušava sebi da pripiše uspjeh na sprečavanju revizije tužbe protiv Srbije , a zaboravlja da su svi u Srpskoj bili jedinstveni i uradili mnogo po tom pitanju, poručio je predsjednik Dodik.

RTRS