Klubovi Prve lige Republike Srpske, ako se izuzme banjalučki Borac, u zimskoj pauzi nisu angažovali pojačanja, već su podmlađivali timove.

Razlog za to je činjenica da niko osim ‘’crveno-plavih’’ ne cilja prvo mesto i plasman u Premijer ligu BiH. Klub iz Platonove je jedino ove sezone izdvojio određena sredstva za obeštećenje drugim klubovima, a ona ukupno iznose 15.000 konvertibilnih maraka. Pored toga unapred je poznato i da će, ukoliko se ne desi neko čudo, Borac iz Šamca napustiti Prvu ligu RS, iz koje će ove sezone ispasti samo jedan klub.

Banjalučki Borac koji je od starta prvenstva bio favorit za titulu, jesen je završio na prvom mestu tabele, sa šest bodova prednostu u odnosu na Rudar iz Prijedora, dok je Borac iz Šamca ubedljivo poslednji na tabeli.

Tokom zimskog prelaznog roka jedino se Borac dodatno pojačao iskusnim igračima, koji bi trebali biti nosioci igre i u Premijer ligi sledeće sezone, dok su ostali klubovi pojačanja tražili u vidu igrača iz omladinskih pogona, računajući da opstanak u Prvoj ligi mogu izboriti bez skupih pojačanja.

Zlatko Jelisavac trener Rudara, drugoplasirane ekipe na tabeli, kaže da je strategija oslonca na vlastiti omladinski pogon doneta skoro pre godinu dana, kad je bilo izvesno da ekipa iz Prijedora neće ostati u Premijer ligi.

-Odluka da se u ovoj sezoni Rudar osloni na domaće mlađe igrače iz vlastitog pogona i okoline Prijedora, doneta je u klubu, kad je postalo jasno da Rudar ne može izboriti opstanak u Premijer ligi prošle sezone. Napravljen je plan da se formira jezgro od nekih desetak mlađih igrača iz naše škole i regiona, koje bi na duži period uz par pojačanja predstavljalo oslonac Rudara za budućnost – kaže Jelisavac.

Zbog činjenice da je Borac gotovo nedostižan i da su već obezbedili opstanak u Drini nisu puno ulagali u ekipu tokom zimske pauze. Klub je napustilo nekoliko iskusnijih igrača, a stigli su fudbaleri koji tek treba da se dokazuju.

-U odnosu na jesen imamo znatno mlađi sastav koji će pokušati da se plasira u plej-of i tako reši sve brige oko opstanka. Odlučili smo se za štednju zbog toga što ovaj sistem takmičenja to dozvoljava. Pitanje prvaka i ekipe koja ispada su gotovo rešeni, a kroz preostale susrete šansu će dobiti mlađi igrači. To smo svesno uradili da bi na leto oformili igrački kadar koji će se boriti za titulu prvaka RS – zaključio je Mile Lazarević.

Nakon ispadanja iz Premijer lige BiH u Slaviji su odlučili priliku pruže mlađim igračima koji uz nekoliko iskusnijih fudbalera stiču dragoceno iskustvo.

-U odnosu na prošlu sezonu ekipa je doživela velike promene, a šansu su od početka dobili mlađi igrači. To je pre sve urađeno sa ciljem konsolidacije kluba, te zbog želje da se oformi jedan mlad tim koji će u dogledno vreme pokušati da vrati Slaviju u elitni rang takmičenja. Nismo želeli da bacamo novac na pojačanja, jer je izvesno da je Borac novi prvak, dok je Borac iz Šamca u nižem rangu. Isto su uradili i ostali timovi, pa sam mišljenja da je liga slabijeg kvaliteta u odnosu na prethodne godine – rekao je trener Slavije Milomir Odović.

Gotovo svi timovi iz istočnog dela RS su sledili primer Drine i Slavije, pa su Podrinje i Zvijezda 09 dodatno podmladili igrački kadar, dok će Sutjeska na proleće nastupiti bez većih promena u timu.

 

Treneri Borca štrajkom do plate

 

Većina trenera omladinskih kategorija banjalučkog Borca juče nije izvelo ekipe na redovne treninge, a razlog je činjenica da im se duguje osam plata. ’’EuroBlic’’ je ovaj podatak saznao od roditelja igrača omladinske škole, a potvrdu dobio od trenera koji nije želeo da mu pominjemo ime.

Ipak, u upravi kluba tvrde da nema problema, a tokom jučerašnjeg dana uplatili su jedan lični dohodak.

-Ne znam zašto se plasiraju  takve informacije. Omladinska škola radi normalno, juče nisu trenirali zato što su imali slobodan dan. Terenerima je isplaćena plata i ne vidim razlog zbog kojeg bi se oni preko roditelja javljali medijima – rekao je direktor Dejan Lukendić.

Čelnici Borca nisu ispoštovali obećanja da će do 6. marta (juče) postaviti ogradu na pomoćnom terenu iza severne tribine.

EuroBlic