U Prijedoru je danas promovisana nova pumpa za vodu sa protokom vode od 20 000 litara u minuti, koja je od sada u sastavu prijedorske Teritorijalne vatrogasne jedinice za čiju je nabavku Vatrogasni savez Republike Srpske izdvojio 400.000 KM.
Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš potvrdio je da će pumpa biti korišćena za ispumpavanje velikih količina vode, koje su bile najveći problem u poplavama 2014. godine.

“Tada se pokazalo da ne možemo adekvatno da odgovorimo zahtjevnim zadacima ispumpavanja vode u deprsesijama i donjim etažama stambenih objekata. Zato smo se odlučili za nabavku ove opreme”, naveo je Miljuš.

On je potvrdio da je ovo prva pumpa ovakvih tehničkih karakteristika u Republici Srpskoj i BiH, a obaveza vatrogasaca biće da je koriste i u intervencijama i van Prijedora, odnosno na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Vatrogasni savez planira da do kraja godine nabavi još jednu ovakvu pumpu proizvođača holandskog “Hajtransa”, koja bi bila stacionirana u Bijeljini.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković je istakao da će na ovaj način biti pokrivena kompletna teritorija Republike Srpske.

“Prvi korak je ovim učinjen. Pumpom kojom raspolaže Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor pokrivaćemo zapadni dio Srpske. Obaveza prijedorskih vatrogasaca je da, na poziv Vatrogasnog servisa Srpske, djeluju u svim opštinama u kojima se pokaže potreba”, rekao je Stojaković.

Demonstraciji mogućnosti pumpe prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je poručio da se nastavlja sa opremanjem Teritorijalne vatrogasne jedinice, te istakao da u narednom period treba da se počne sa rekontrukcijom vatrogasnog doma.

“Sadašnji sastav jedinice garantuje spremnost u trenucima potrebe, i mi ćemo nastaviti sa rekontrukciom doma, kako bi jedinica bila smještena na kvalitetan način, i kako bi bila na raspolaganju u svakom trenutku”, poručio je Đaković.

VIDEO: K3