U Prijedoru je danas održana radionica za pedagoge i psihologe srednjih škola sa područja prijedorske regije, s ciljem upoznavanja o novoj metodologiji načina izbora zanimanja srednjoškolaca.
Radionica je održana u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, odnosno Centra za informisanje, savjetovanje i obuku Prijedor /CISO/.

Viši stručni saradnik na Projektu zapošljavanja mladih Venesa Omerhodžić istakla je da je novost u tome što će od sada Zavod za zapošljavanje komunicirati direktno sa pedagozima, koji treba da putem karijernog usmjeravanja informišu učenike o određenim zanimanjima.

“Vjerujemo da pedagozi mogu da adekvatno i kontinuirano rade sa učenicima, za razliku od predstavnika Zavoda koji ne mogu u potpunosti prenijeti informacije o stanju na tržištu rada, niti mogu uticati na karijerno usmjeravanje. Ono je svakako uslovljeno i odlukama roditelja, a pedagozi su ti koji mogu raditi i sa roditeljima, kroz Savjet roditelja, mogu raditi i sa učenicima kontinuirano”, rekla je Omerhodžićeva.

Koordinator CISO centra Prijedor Dragan Dragojević naglasio je da je ovo nov način da se učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola približe informacije koje se tiču tržišta rada, a koje se odnose na aktivno traženje posla, s obzirom da u BiH veliki procenat mladih nije uključen u aktivno traženje posla.

“Zavod svake godine nastoji ovim aktivnostima dodatno da se približi, prije svega, učenicima završnih razreda i da im ukaže na važnost pravilnog odabira zanimanja, s obzirom da često čujemo da se pominje neusklađenost stanja na tržištu rada, odnosno zahtjeva poslodavaca i našeg obrazovnog sistema. To su aktivnosti koje će biti nastavljene”, rekao je Dragojević.

Projekat zapošljavanja mladih, u okviru kojeg se realizuje i ova aktivnost, finansijski podržava Vlada Švajcarske, a implementiraju udruženja “Gopa” i “Zdravo ljudski” iz Sarajeva.