U Sarajevu još jedan pokušaj delegacija HDZ-a i SDA da približe stavove o izmjenama Izbornog zakona.

Na pokušaju je i ostalo. Predloženi izborni modeli su zacementirani i suprotstavljeni. Saglasnosti nema čak ni o tome da li koalicija, čija su okosnica ove dvije partije, uopšte funkcioniše.

Lideri dvije partije, i oba članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao da nisu bili na istom sastanku. I kao da ne borave u istoj zgradi. Izuzme li se vanredna sjednica potkraj prošlog mjeseca, prekinuta već na početku, Predsjedništvo BiH nije zasijedalo od 25. januara. No, Izetbegović ipak, tvrdi nesuglasica, više nema.

– Ako stvar zavisi od nas onda će se korektni odnosi iz Predsjedništva i rad Predsjedništva na isti način prenijeti i u Parlamentarnu skupštinu, ističe Izetbegović.

Sjednice Predsjedništva BiH, međutim, ni na vidiku!

Predstavnički dom zasjedao je juče, ali bez valjanih rezultata. A riječ “korektnost” u međuvremenu kao da je promijenila značenje. I kao da je taj “novi riječnik”, samo Izetbegoviću dostupan! Hronično optimističnom Draganu Čoviću – definitivno nije!

– Ako vrlo brzo nešto ne uradimo, bojim se da će ova kriza u kontinuitetu tinjati sve do početka iduće godine, a onda će biti u funkciji naredne izborne kampanje, poručio je Čović.

A kriza je tinjala, priznaje Čović, gotovo od ustoličenja aktuelne vlasti. Višemjesečno – zbog usvajanja koordinacionog mehanizma, koji je na posljetku korigovan.

Potom popisna kriza, pa referendumska, onda zbog Zakona o igrama na sreću u Federaciji. Najnovija zbog jednostranog, i pod mentorstvom upravo Izetbegovića, iznjedrenog, spornog zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije

– Bojim se da mi ni do danas nismo praktično pokazali da imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu, napomenuo je Čović.

Kako će onda takva “većina” riješiti nagomilane probleme i neriješena pitanja vezana za evropske integracije!?

Na to pitanje odgovor ne nude ni najveći iluzionisti! Dragan Čović i Bakir Izetbegović, združueno su danas samo ponudili dobrodošlicu u BiH, srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, čiji je dolazak u Sarajevo najavljen za sljedeću sedmicu!

RTRS