Predsjednik HDZ- BiH Dragan Čović izjavio je da postoji namjera da Hrvati u BiH budu svedeni na nacionalnu manjinu i istakao da nema BiH bez Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Čović je, nakon neuspjelih pregovora o izmenama Izbornog zakona BiH, rekao da postoji namjera eliminacije Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i njihovo svođenje na nacionalnu manjinu.

On je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović “očigledno obećao dijelu svog glasačkog tijela i politike koju predstavlja da je u stanju ovaj put da to uraditi”.

– Međutim, bez Hrvata kao konstitutivnog naroda nema BiH. Ovo je rušilački potez SDA – rekao je Čović za RTV Herceg Bosna.

On je ponovo da je situacija trenutno takva da nema formalno-pravnih uslova za održavanje izbora.

– Centralna izborna komisija BiH prepoznata je kao politički institut – kazao je Čović.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani početkom oktobra ove godine, a da li će taj rok biti ispoštovan zavisi od dogovora Bošnjaka i Hrvata o izmjenama Izbornog zakona.

Hrvati, naime, insistiraju na izmjenama izbornog zakonodavstva kako bi se onemogućilo da, između ostalog, Bošnjaci ubuduće ne bi mogli da biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao što je to slučaj sada.

Izvor: banjaluka.net