Analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da sa ovakvim ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara BiH kao što je Dragan Mektić treba još više brinuti za budućnost BiH, a i za one koje Mektić “štiti”.

Pavić je ocijenio da je teško breme odgovornosti svaljeno na Fond strateške kulture, kojeg je Mektić optužio da je instrument preko kog predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ruši premijera Srbije Aleksandra Vučića.

“Poput Si-En-En-a, ministar nije ponudio nikakve dokaze za ovu tvrdnju. Ali, je, ipak, požurio da uveri javnost da je ono što govori ‘na određeni način zasnovano na materijalnim činjenicama’. I time je ne samo umirio, već i dao novi doprinos bezbednosnoj struci”, rekao je Pavić.

On je naglasio da je sad još lakše vjerovati optužbama da Mektić posjeduje nelegalnu diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu, zbog čega je protiv njega 2016. godine podnesena i krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave.

“Moramo se zapitati – ako ovakve naučne doprinose Mektić daje kao, kako se tvrdi, nedovršeni student, koliko bi tek nauku zadužio da je stvarno diplomirao? Nažalost, kako stvari stoje, to nikad nećemo saznati. Ostaje nam, dakle, jedino da probamo da dokučimo kako se to, po Mektiću, ‘na određeni način’ nešto zasniva na materijalnim činjenicama. I da se zapitamo, koja je razlika između takvih dokaza, i onih zasnovanih na – ‘neodređeni način'”, naveo je Pavić.

U autorskom tekstu za “Fond strateške kulture” Pavić je naveo da kad je nešto zasnovano na “određeni način”, to svakako zvuči konkretnije nego nešto zasnovano na “neodređeni način”.

S druge strane, kaže Pavić, to zvuči neuporedivo manje konkretno nego nešto što je jednostavno, crno na bijelo, bez ikakvih kvalifikacija – zasnovano na materijalnim činjenicama.

On je ukazao da se “tu vidi ministrov osnovni problem, a i razlog zašto možda, ipak, nije uspeo da diplomira na regularan način – slabo barata činjenicama”.

“Јer, kad bi izjavio da su njegove optužbe, jednostavno, bez kvalifikacija, zasnovane na materijalnim dokazima, morao bi i da ponudi te dokaze. A pošto ih očigledno nema – onda ubacuje kvalifikaciju ‘na određeni način’, koja mu dozvoljava da kaže bilo šta o bilo čemu, a da sebe ne obavezuje da ponudi ništa konkretno”, nalasio je Pavić.

On je pojasnio da još jedna riječ koja objašnjava to što Mektić radi jeste spin, a još jedna – neistina, ili zamjena teza, skretanje pažnje sa sopstvenih neuspjeha ili nepočinstava, antidržavno djelovanje.

“Ima i reči koje su, ‘na određeni način’, i teže. Ali, što bi se spuštali na taj nivo? Јer to je upravo ono što bi, ‘na određen način’, Mektić i želeo. Čovek sa sumnjivom diplomom optužuje ljude koji svi od reda imaju diplome, one prave, sa dobrih, čak i vrhunskih fakulteta. Neki čak i doktorate. Pa ako on ne može da se vine, onda da bar proba da sroza druge”, navodi se u tekstu.

Nije isključeno, kaže Pavić, da bi i Mektić htio doktorat, pa makar i počasni.

“Za takve mora još manje da se uči. Možda mu je obećao neko iz Obaminog Stejt departmenta. Ili iz neizbežnog Forin ofisa. A možda i neko od Bakirovih veza u Rijadu. Ili svi zajedno, kako su do skoro i nastupali. Ako razbije Republiku Srpsku, a prethodno je još zavadi sa Srbijom – biće doktor. I očigledno je da se latio tog posla”, naglasio je Pavić.

On je dodao da Mektić, srećom za Srbe sa obje strane Drine, slabo radi taj posao, kao što slabo obavlja i svoju funkciju.

“Inače bi, ako ništa drugo, posle 20 meseci bar uspeo da otkrije ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Ali šta njega briga ko je pokušao da ubije premijera Srbije, pogotovo ako je Bakir sa tim imao bilo kakve veze – važno je da Mektić ‘na određeni’, samo njenu svojstven način, prati sajtove i kuje teorije zavere. Valjda da Vučića ne bi ‘ubila prejaka reč'”, ocijenio je Pavić.

On je dodao da je “problem sa nedovršenim studentima u tome što su u svemu – nedovršeni”, s obzirom na to da, kako kaže, “ministar bezbednosti BiH izgleda ne ume ljudski ni da čita”.

“Pa tako tvrdi da je još jedan cilj udružene zavere Fonda strateške kulture i kabineta predsednika Republike Srpske ‘veličanje Vuka Јeremića’. Ako je ono što se prethodnih meseci pisalo na Fondu strateške kulture o Јeremiću ‘veličanje’ – onda je teško zamisliti na šta bi tek ličila kritika”, ističe Pavić.

Mektić je juče za federalni portal “Faktor” rekao da “ključnu ulogu u cijeloj priči o načinu na koji, kako se navodi, kabinet predsjednika Srpske pokušava narušiti Vučićevu poziciju ima Fond strateške kulture iz Beograda, organizacija preko koje Rusija, kojoj se baš i ne dopada Vučićev odnos sa Zapadom, nameće svoje stavove u javnosti”.

Izvor: SRNA/RTRS