Referendum je demokratsko pravo svakog naroda i veoma sam srećna što su građani Republike Srpske taj instrument demokratije mogli da iskoriste.

Ne želim da se tako jedno pravo omalovažava ili prlja od strane bilo koga, kao što je to bila namjera.

Izjavila je ovo premijerka Srpske Željka Cvijanović koja je danas u Tužilaštvu BiH dala izjavu kao osumnjičena u predmetu “Referendum“.

“Ovaj predmet nastao je kao rezultat pohoda Bakira Izetbegovića na Republiku Srpsku koji je kulminirao antiustavnom, antidejtonskom i vaninstitucionalnom revizijom, koja je doživjela fijasko”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila mišljenje da se ušlo u jedan potpuni besmisao u okviru BiH i da se stvari neće dobro završavati ukoliko se budu trošili vrijeme i energija na ovakva pitanja. Prema njenim riječima, nesređeni odnosi u BiH doživjeli su kulminaciju sa tim ratnim pohodima koji dolaze od Bakira Izetbegovića.

“Moj stav je poznat kad je u pitanju obrušvanje na Dan Republike Srpske i način kako je jedan politički proces preveden u pravosudni predmet i apsolutno se sa tim ne slažem. Ne smatram da bilo ko, kad su u pitanju institucije Republike Srpske ili pojedinci koji sjede u tim institucijama, imaju bilo kakvu krivicu u ovom predmetu, a samim tim i ovo što se meni stavlja na teret, da sam pomagač izvršiocu apsolutno smatram irelevantnim i mislim da je ovo stvar koja bi trebala što prije da se završi”, napominje Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ovo baca mrlju na ukupne odnose u BiH i pokazuje kako su ljudi u stanju da se obračunavaju preko pravosuđa zbog svojih političkih ciljeva.

Premijerka Srpske je zaključila da pojedinci u BiH pokušavaju da privatizuju sve i da bi joj bilo žao da privatizuju i pravosuđe.

RTRS