Da li je dobojski gradonačelnik Obren Petrović upao u vlastitu zamku ili u zamku bh. Tužilaštva?

Ipak, ubuduće će u predmetu protiv ratnog rukovodstva Doboja svjedočiti u prisustvu pravnog savjetnika, koji će prvo utvrditi da li se već kompromitovao vlastitim svjedočenjem.

Naime, Tužilaštvo BiH, procesnom nepažnjom, Petrovića je dovelo u poziciju da svjedoči uvjeren da je pod imunitetom na kojem je lično insistirao, a uz Petrovića, i odbranu optuženih, ispostavilo se obmanjivali su i sudsko vijeće.

Na ročištu održanom 7. marta tužilac Džermin Pašić tvrdio je da je Petroviću dodijeljen imunitet, a odluku o imunitetu v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić potpisala je tek dan kasnije, odnosno 8. marta.

Odbrana optuženih tvrdi da bi se bez pravnog savjetnika u nastavku postupka Obren Petrović našao u kompleksnom položaju, a i sudsko vijeće saglasilo se s tom ocjenom.

– Riječ je o izuzetno složenom pravnom pitanju o kojem smo mi kao profesionalci raspravljali više od pola sata i smatramo da je to u interesu svjedoka, a i optuženih i njihovih branilaca, pa i Tužilaštva, kaže Davorin Јukić, predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH.

– Očigledno sudu nisu bila dovoljna uvjeravanja tužioca da na najbolji način zastupa njegove interese jer je vidljivo i eksplicite, a i između redova, da u nekim aspektima tog svjedoka eksploatiše na način za koji bi rekao da nije posve primjeren, navodi branilac prvooptuženog Milana Ninkovića, Branko Ristić.

Da li su Sud i odbrana svjesno obmanuti i hoće li Džermin Pašić i dalje zastupati Tužilaštvo u ovom predmetu na zahtjev odbrane Borislava Paravca, odlučivaće disciplinski tužilac VSTS.

Ristić dodaje i da odbrana i dalje tvrdi da je sud od početka morao znati statusne odlike ovog svjedoka, kao što mora znati da li je neko privilegovani svjedok ili je zaštićen ili je svjedočio u Hagu.

Zakasnjelom odlukom o imunitetu Obren Petrović biće amnestiran od komandne odgovornosti za djela koja su eventualno počinili njemu, kao načelniku policijske stanice Doboj, podređeni policajci.

Koliko je sam sebe kompromitovao u dosadašnjem postupku Dobojlijama je jasno, a Petrović će saznati od svog pravnog savjetnika.

RTRS