Specijalne interventne jedinice koje su poslate u konzulat Turske da ministarku otprate iz Holandije, imale su dozvolu da otvore vatru ukoliko je to potrebno.

To je izjavio gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb.

On je u sinoćnjem gostovanju u emisiji Nivsur rekao da je bio zabrinut da će 12 pripadnika obezbjeđenja turske ministarke zdravlja Fatme Betul Sajan Kaje, koji su sa njom doputovali iz Njemačke, biti naoružani.

“Bilo je važno obezbijediti da ukoliko dođe do konfrontacije mi budemo gazde”, rekao je Abutaleb i dodao da je jedinica imala dozvolu da puca.

Poslije višečasovne napetosti u konzulatu Turske u Roterdamu ministarka je na kraju pod pratnjom sprovedena nazad u Njemačku u noći između subote i nedjelje.

Prije toga je Holandija odbila da avionu turskog šefa diplomatije odobri sletanje. Dvoje ministara trebalo je da govore na mitingu podrške predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

Holandski premijer Mark Rute ponovio je danas, posljednjeg dana predizborne kampanje koja je pala u sjenku zbog krize u odnosima sa Turskom,da holandske vlasti rade na smanjivanju tenzija sa Ankarom.

Izvor: Agencije