Postoji li vidljiva parlamentarna većina u BiH, i ukoliko postoji, kako će ona funkcionirati nakon uvođenja države u duboku krizu izazvanu incijativom za reviziju presude BiH protiv Srbije, dva su osnovna pitanja na koja u ovom trenutku niko ne zna odgovor.

U najkraćem, prvi bošnjački partneri SDA i SBB su u stalnoj svađi i konfrontaciji, tako i prevashodno odnosi SDA sa trećom partnerskom partijom u FBiH HDZ-om. Na taj način i vlast u FBiH izuzetno otežano funkcionira.

Istvoremeno, u Savezu za promjene, koji čini drugi dio državne vlasti zastupljene iz RS, također tinja, prevashodno na relaciji SDS – PDP, budući da su se pojavile informacije o tome da bi ključni pojedinci iz PDP-a rado umjesto SDS-a u Sarajevu vidjeli SNSD.

Stvar je dodatno zakomplikovao Bakir Izetbegović, lider SDA, koji je otvoreno rekao kako zna da će inicijativom za reviziju presude BiH protiv Srbije proizvesti duboku krizu, ali da on to, eto, mora uraditi.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić prvi je eksplicite poručio da je koalicija sa SDA, “a nakon Izetbegovićeve laži s revizijom presude”, sada samo tehnička.

“Mi smo mu čak kao SBB dali podršku šta god da uradi, bilo da podnese tužbu ili da uradi nešto drugo, jedino mu nismo dali za ovo što je uradio – da brutalno slaže javnost i građane. A on je to uradio.

NN