Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da se očekuje zvaničan stav Saveza za promjene o zakazivanju posebne skupštinske sjednice o aktuelnoj političkoj situaciji nakon odluke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

– Sjednica skupštinskog Kolegijuma, koji bi trebalo da zakaže posebnu sjednicu, može biti sazvana u bilo kom momentu, ali se očekuje da u Savezu za promjene usaglase stavove. Јoš ne znamo stavove SDS-a i NDP-a, dok je PDP za održavanje posebne skupštinske sjednice – rekao je Stevandić.

On kaže da je, iako protivnik politike Saveza za promjene, neophodna saglasnost u ovome radi zajedničkog djelovanja svih srpskih političkih predstavnika.

– Uvijek je moguće održati sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske. Pozivam ih da usaglase stav, jer u svemu ovome nije riječ o partijskim pitanjima, nego interesima Republike Srpske – dodao je Stevandić.

Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić saglasili su se juče da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi bilo postignuto jedinstvo svih političkih predstavnika Srba u BiH nakon odluke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predložio je 18. februara da klubovi poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatraže posebnu skupštinsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o ozbiljnim političkim implikacijama koje je izazvala najava bošnjačih predstavnika da će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Izvor: SRNA/RTRS