Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da neke od zemalja susjeda Srbije ne dozvoljavaju prelet ruskih “migova”, koje je Beograd dobio od Moskve, pa su u toku pregovori da avioni ne bi morali da se rastavljaju.

“Avioni bi vjerovatno već sletjeli u Srbiju, ali neke naše `dobre`, `prijateljske`, susjedne države ne daju pravo preleta. Ne zbog njihove volje, već zbog NATO-a. Mi sada pregovaramo sa njima da ne moramo da ih rastavljamo, pa ih vozimo transportnim avionima”, rekao je Lazanski za “Sputnjik”.

On je dodao da se postavlja i pitanje da li će avioni biti isporučeni kao donacija ili u okviru vojnotehničkog sporazuma i napomenuo da su u pitanju administrativni problemi.

Lazanski je istakao da nije pristalica teze da je Balkan u ovom trenutku na ivici rata i ukazao da situacija u Makedoniji i događaji u Crnoj Gori jesu dva neuralgična područja, ali da “ne vidi da je to toliko zapaljivo da bi moglo doći do nekog većeg sukoba”.

“Mislim da mnogi službenici srednjeg i višeg ranga, kada je u pitanju EU i neke evroatlantske strukture, više daju tu vrstu izjava da bi na neki način opravdali svoj razlog postojanja i arbitriranja na ovim prostorima”, rekao je Lazanski.

Povodom upozorenja mirovnih snaga EU u BiH da su spremne da u kratkom roku intervenišu ukoliko dođe do novih sukoba u toj zemlji, Lazanski je rekao da ne može da pretpostavi na koga se ta upozorenja odnose.

“Zaista ne znam o kojoj vrsti sukoba oni hipotetički govore, ko bi mogao da se suprotstavi, `jupiterijanci` i `marsovci` ili ovi džihad-ratnici koji se vraćaju sa lokalnim strukturama vlasti?”, rekao je Lazanski.

On je ukazao da je, u slučaju da se radi o ratnicima džihada, posao prije svega obavještajnih i kontraobavještajnih službi BiH, da se sa njima obračunaju.

“Oni imaju pet-šest agencija i tačno se znaju sva imena vahabija, ko je gde otišao. Mislim i da američka i britanska ambasada o tome vode računa. Da li ih njihovi prijatelji u Sarajevu o svemu tome obavještavaju, to je drugo pitanje, ali ne znam na koga se odnosi ovakva vrsta prijetnji. Pitam se da li su Sarajevo i Banjaluka u takvoj vrsti konflikta i klinča zbog kojeg su oni spremni da reaguju”, rekao je Lazanski.

On je dodao da je pitanje i da li je izjava možda data povodom navodne ruske prijetnje, pri čemu “nikome ne smeta kada u privredu u BiH ulažu recimo Izraelci i Kinezi”.

“Američka meka sila navodno ne šteti nikome, ali čim se pojavi ruska, koja je inače sto puta manja, to je već izazov. Za normalne ljude je sve to smiješno, ali takve stvari pričaju oni plaćenici NATO-a”, rekao je Lazanski.

On je pojasnio da je Rusija na Balkanu prisutna tako što ima svoje ambasade i svoj Humanitarni centar u Nišu i ocijenio da taj centar “budale, neznalice, amateri i kreteni proglašavaju nekakvom tajnom, vojnom bazom”.

“Srpsko-ruski centar smješten je na javnom aerodromu – pa zar igdje postoji tajna baza na međunarodnom aerodromu gde sleću svaki čas neki čarter-avioni i lou-kost kompanije?! Taj centar u Nišu nema ni ogradu i stalno je otvoren za sve vrste novinarskih posjeta, ali se uporno protura da je to nekakva ruska baza”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da je ulazak Crne Gore u NATO bitan za crnogorsku elitu, ali za narod ne znači ništa, jer neće uticati na rast standarda.

Lazanski je ukazao da je Crna Gora u vojnom smislu potpuno beznačajan član NATO-a i partner i da njen prijem predstavlja više poruku Moskvi i udarac za rusku spoljnu politiku nego što je to neka vrsta dobiti za NATO.

“Na Јadranu će Alijansa dobiti samo još 50 kilometara obale i luku Bar, u koju najveći ratni brodovi tipa nosača aviona ne mogu da uplove. Alijansa je ovim prijemom pokazala Rusiji da na Balkanu ne mogu ništa i pitanje za Moskvu jeste kako su se oni to postavili”, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da narod Crne Gore na referendumu ne bi izglasao ulazak u NATO.

“Niko od političara neće nikada biti pametniji od naroda kada su u pitanju tako krucijalne stvari. U Sloveniji se na referendumu odlučivalo i o NATO-u, ali i o radnom vremenu šoping centara nedjeljom”, rekao je Lazanski.

Na pitanje hoće li ipak doći do formiranja “kosovske vojske”, Lazanski je ocijenio da su “to samo formalnosti” i da vojska samoproglašenog Kosova “u praktičnom stanju već postoji”.

Kako je naveo, ona “ima strukturu, komandu, hijerarhiju, ali se samo zove `Kosovske bezbednosne snage`”, dok im obuku vrše NATO-ovi oficiri i instruktori.

“Amerikanci im trenutno doziraju pomoć. Nisu `na prvu loptu` htjeli svojim favoritima u predizbornoj kampanji da daju takav miraz, ali za godinu-dve ekipa u Prištini će napraviti neki `bajpas` i ostvariće svoj cilj”, zaključio je Lazanski.

Izvor: SRNA/RTRS