Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić održao je danas u Visokoj školi “Primus” u Gradišci predavanje “Amerika, Rusija, Balkan”, ocijenivši tom prilikom da se SAD uskoro neće direktno baviti ni Balkanom, niti Republikom Srpskom i BiH, jer imaju mnogo važnije goruće probleme.

Kesić, koji je i politički analitičar, rekao je da dio političke elite u SAD nikako ne želi da prihvati da je predsjednik Donald Tramp pobijedio na fer i slobodnim izborima, te pokušava da nađe način da pokrene proces opoziva.

– Dok ta borba traje neizvjesno je kakva će biti buduća pozicija Republike Srpske i cijelog Balkana sa stanovišta američke administracije. Ipak, možemo da se uzdamo u trenutni napredak američke spoljne politike koji se ogleda u najavi da se Amerika više neće miješati u unutrašnja pitanja drugih država i da namjerava da poboljša odnose sa Rusijom – naveo je Kesić.

On je naglasio da je Predstavništvo Srpske uspjelo da ostvari dobre kontakte sa novom američkom administracijom, koja sada potpuno drugačije gleda na situaciju u BiH.

Kesić je napomenuo da Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu u odnosima sa novom američkom administracijom ne kreće sa dobre pozicije jer je opterećena sankcijama prema predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, koje je uvela prethodna administracija.

– Najveći problem je što nova administracija još nije postavila svoje ljude na važne funkcije. Kada je riječ o sankcijama predsjedniku Dodiku, to se ne može riješiti dok se na postave novi pomoćni sekretari po Ministarstvima. To je sada tehničko pitanje, ali je ovo jedan od najsporijih procesa promjene vlasti u američkoj administraciji u istoriji SAD – pojasnio je Kesić.

On je rekao da je Predstavništvo Srpske trenutno prinuđeno da se više bavi političkim nego ekonomskim pitanjima, ali da je, ipak, uspjelo da utiče na to da jedna važna američka firma otvori predstavništvo u Banjaluci i zaposli 147 radnika, sa namjerom da broj zaposlenih do kraja godine poveća na 250.

Kesić je naveo da je, nakon što su SAD povukle sve političke ambasadore, sada u toku pregled rada karijernih ambasadora i očekuje se da će u narednih nekoliko mjeseci zamijeniti svoje ambasadore i u pojedinim balkanskim zamljama.

Kesićevom predavanju u Gradišci prisustvovali su načelnik te opštine Zoran Adžić, predsjednik lokalne skupštine Milenko Pavlović, savjetnik načelnika opštine Nikola Kragulj, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Slavko Dunjić, studenti Viskoke škole “Primus” i građani.

Izvor: SRNA/RTRS