Bivši pripadnik američkih specijalnih službe Edvard Snouden napisao je na svojoj stranici na tviteru da je američki udar u Avganistanu izveden po tunelima militanata koji su bili izgrađeni američkim novcem.

Radi se o pećinskom kompleksu Tora-Bora u avganistanskoj provinciji Nangarhar. Kao potvrdu svojih riječi, Snouden navodi odlomak iz članka „Njujork Tajmsa“.

“Tora-Bora je bila učvršćena baza… kompleks, izgrađena za mudžahedine koje je djelimično finansirala CIA”, navodi se u članku.

Najmanje 36 pripadnika “Islamske države” poginulo je kada je američka vojska bacila najveću nenuklearnu bombu u oblasti Ahin, u avganistanskoj provinciji Nangarhar, saopštilo je Ministarstvo odbrane Avganistana.
Portparol Ministarstva Daulat Vaziri rekao je da nema povrijeđenih civila u ovom napadu napadu, čija je meta bila mreža pećina i tunela.

“Nema povrijeđenih među civilima. Uništena je samo baza koju koristi `Islamska država`, odakle je organizovala napade na druge dijelove provincije”, izjavio je Vaziri.

“Islamska država” uspostavila je uporište na istoku Avganistana, odakle izvodi napade na Kabul.

Sjedinjene Američke Države su upotrebile najmoćniju nenuklearnu bombu u borbenim uslovima, a cilj su im bili teroristi ID u Avganistanu.

Bomba je dizajnirana 2002. godine, a u službi je od 2003. godine. Dugačka je preko devet metara, teška je preko 10.000 kilograma i sadrži 8.500 kilograma TNT eksploziva.

Izvor: Srna/Sputnjik