Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je dopis Ministarstvu odbrane BiH, koje je od Predsjedništva zatražilo stav u vezi sa programom proslave Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske i obraćanje predsjednika Republike Srpske na centralnoj svečanosti.

Mladen Ivanić je u dopisu Ministarstvu odbrane istakao da je neprihvatljivo da program proslave Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i, u skladu sa tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH.

“Neprimjereno je da se instituciji predsjednika Republike Srpske, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlja da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske”, naveo je Ivanić.

Kako je u odgovoru istaknuto, tim dopisom kojim se traži izjašnjenje Predsjedništva BiH, nastavlja se praksa negiranja postojanja Republike Srpske i njenih institucija.

“Ta praksa u BiH započeta je osporavanjem obilježavanja 9. januara, Dana Republike. Ovakvim pristupom, nepoštovanjem Republike Srpske i njenih institucija, te stalnom proizvodnjom političkih kriza, svaki dan je sve manje Bosne i Hercegovine. Očigledno je da u BiH postoje političke snage kojima te krize trebaju, a te političke snage ne dolaze iz Republike Srpske”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

RTRS