Da najstrašniji zločini nad Srbima, Јevrejima i Romima počinjeni u najvećem stratištu u sistemu logora Јasenovac nikada ne smiju biti zaboravljeni, sa komemorativnog skupa u Donjoj Gradini poručili su i preživjeli logoraši i njihovi potomci.

To je, kažu, jedini način da se spriječi da oni budu ponovljeni.

Spasoja Aleksić, na mjestu na kojem je prije 72 godine strijepio od ustaške ruke, prisjetio se dana provedenih u logoru.

Bio je jači od tih strepnji – preživio je logor i vratio se na pusto ognjište nekada pune kuće Aleksića.

Uz Spasoju Aleksića, danas su stajali Lazići – četiri brata, sestra i njihova majka. Kažu, dolaze ovdje svake godine.

Čiča Spasoja od malih nogu Laziće uči istinu o logoru, o strašnoj sudbini 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja i 127. 000 antifašista.

Logor u Donjoj Gradini, do zatvaranja 1945, sloma NDH i kraja Drugog svjetskog rata, bio je mjesto najstrašnijih zločina, kojih nisu bili pošteđeni ni najmlađi. Na ovom mjestu ubijeno je 20.000 djece.

Јedini logor za djecu bio je upravo Јasenovac. Zato ne čudi što su počast žrvtama, u Donjoj Gradini, odali upravo najmlađi-brojni osnovci iz Srpske.

Počast stradalima, odali su i oni koji u logorima smrti nisu izgubili svoje najmilije. Došli su da pokažeu poštovanje prema onima koji su se izborili za nas.

Na grobnom polju Topole, žrtvama su se poklonile brojne delegacije koje su i položile cvijeće, a zatim u Hrastovima bili ujedinjeni u molitvi za sve ubijene.

RTRS