Ukoliko ne želite da bez svoga znanja nekome postanete žirant, ne ostavljajte potpis na praznim listovima papira i ne dajte da vam se lična karta kopira bez posebnog razloga.

Posebno budite pažljivi kod kupoprodajnih ugovora gdje bi trebalo pažljivo proučiti svaki detalj prije potpisivanja.
Јednom riječju – budite oprezni da ne biste postali žrtva falsifikatora.

Iako godinama iza njega, loše iskustvo zbog falsifikovanog potpisa, Siniša Perduv nije zaboravio. Nevolje su počele kada je na molbu prijatelja pristao da bude žirant.

– U međuvremenu sam čuo da se radi o vrlo nepouzdanom čovjeku, i odustao sam da mu budem žirant. Međutim, to njemu nije smetalo, i on je krivotvorio moj potpis na vrlo nevješt način. U stvari, nije ga ni krivotvorio, nego se posve drugačije potpisao, jer ja se potpisujem latiničnim pismom, a on se potpisao ćirilicom, priča Perduv.

Iako je već na prvi pogled bilo jasno da je riječ o krivotvorenom potpisu, 10 je godina vodio pravnu borbu da to dokaže.

A upravo za vještake iz grafičko-grafoskopske oblasti, slučaj Perduv bio je jednostavan zadatak jer je samo trebalo uporediti sporni i nesporni rukopis u potpisu. Problem koji je trajao gotovo 11 godina, tako je riješen za manje od mjesec dana.

– Gleda se, recimo, redoslijed poteza, brzina pisanja, sloboda pokreta ruke kod pisanja, međusobno povezivanje, odnosno nepovezivanje ovih slova, početni i završni potezi, ističe Dane Branković, vještak iz grafičko-grafoskopske oblasti

Potpisi se mogu falsifikovati na nekoliko načina: od imitiranja tuđeg potpisa otprilike, zatim imitiranje tuđeg potpisa sa njegovog originalnog potpisa, pa sve do toga da se originalan potpis skenira, a zatim reprodukuje određenim postupcima.

Kako bi znali da nije riječ o krivotvorenom potpisu, prije potpisivanja svakog ugovora u bankama se upoređuje potpis klijenta sa potpisom iz lične karte, odnosno sa potpisom koji je klijent ostavio u kartonu deponovanih potpisa. Takođe, klijenti se prije potpisivanja detaljno upoznaju sa sadržajem ugovora.

I s obzirom na sve, mnogi ne pročitaju ono što potpisuju. Problem predstavlja i činjenica da većina potpisnika ne zna kako se pravilno ovjeravaju ugovori, pa je lako postati žrtva prevare.

Prema tome, prije potpisivanja bilo kakvog ugovora, treba dobro pročitati sve što u njemu piše! Svoj potpis ne treba ostavljati na praznim listovima papira. Stručnjaci kažu – samo na taj način ne izlažete se nepotrebnim troškovima i materijalnoj šteti, a svoje lične podatke ne činite dostupnima drugim osobama.

RTRS