Na 2. Redovnoj sjednici Skupštine grada Prijedor jedna od tačaka je bila i „ Odluka o odobravanju subvencije a.d. „Toplana“ za izmirenje obaveza po osnovu kreditu EBRD“.

„Toplana“ a.d. Prijedor je 2014.godine podigla dugoročni kredit u iznosu od 7 miliona EUR ( 13.690.897 KM) kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Kredit je podignut na 15 godina sa grejs periodom od 4 godine. Otplata kredita je periodu 2018.-2029. sa godišnjom ratom od 1.140.901 KM (583.333 EUR). „Toplana“ a.d. je planirala otplatu kredita iz sredstava redovnog  prilva od korisnika usluga grijanja.

Grad Prijedor je izdao garanciju na kredit Toplani tj. bio žirant na kredit. Već u prvoj godini otplate 2018.godine, na prvoj rati kredita, Grad je morao uplatiti 1 milon KM, u drugoj godin 2019.godine Grad je platio 990.000 KM, na trećoj godini otplate 2020.godine Grad je platio novih 1 milion KM.

Za ovu godinu „Toplana“ a.d. je već poslala obavijet Gradskoj upravi da će, kao žirant po kreditu, morati obezbijediti 1.250.000 KM iz budžeta Grada za 2021.godinu za ovogodišnju ratu kredita ili će u protivnom banka blokirati žiro račun Grada na ukupan iznos duga 10.268.107 KM.

Ukoliko dođe do blokade računa Grada bit će onemogućeno dalje finansiranje svih budžetskih korisnika, odnosno korisnika socijalnih davanja, finansiranje škola, pomoć privredi i poljoprivredi, finansiranje Doma zdravlja, pomoć nevladinim organizacijama, sportskim klubovima, Crvenog krsta, Vatrogasne jedinice, Civilne zaštite itd.

Druga mogućnost je platiti traženi iznos rate kredita na način da se za taj iznos umanje davanja navedenim budžetskim korisnicima.

Godišnji prihod „Toplane“ a.d. u 2020.godini iznosio je skorom 5 miliona KM. Nejasno je zašto „Toplana“ od ovog prihoda ne plati svoju ratu kredita već tu obavezu prebacuje na Grad Prijedor odnosno svog žiranta?

Predsjednik Skupštine grada Prijedor, Mirsad Duratović,  je na jučerašnjoj sjednici zbog svih ovih činjenica zatražio od direktora a.d. „Toplana“ Prijedor da podnese ostavku zajedno sa kompletnom upravom Toplane. Gradonačelnik Prijedora , Dalibor Pavlović, povukao je tačku sa dnevnog reda, najavio razgovor sa upravom Toplane i razmatranje ovog pitanja na narednoj sjednici Skupštine grada Prijedor.

Gradskoj upravi ne preostaje ništa drugo nego učlanjenje u „Udruženje prevarenih žiranata“.

Postavljamo nekoliko pitanja rukovodstvu “Toplane”:

  • Zašto cijena grijanja nije smanjena kako je obećano ako je ušteda na energentu između mazuta i drvne sječke na godišnjm nivou 2 miliona KM?
  • Zašto “Toplana” ne plaća svoj kredit ako je u prošloj godini prihodovala 5 miliona KM?
  • Zašto je u šesnaestogodišnjoj vladavini DNS-a “Toplana” bila TABU TEMA?
  • Šta se KRIJE iza ovakvih odnosa “Toplane” i DNS-ove gradske uprave?
  • Koliko “Toplana” duguje Niskogradnji “Marjanović”

prijedor24h