Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM izabran za predsjednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve predsjedničkog kabineta.

“Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsjednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom”, piše “Telegraf.mk”

“Telegraf”, međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sjednica u parlamentu, i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po “ključeve” predsjedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje “uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedjelje”.

Džaferi je juče najavio za danas novu sjednicu najvišeg zakodavnog tijela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je poslije završetka sjednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine. VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan jer je izvršen mimo procedure.

To je rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” upali u zgradu Sobranja.

On je inače u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsjednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora povjeriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana – počiniti krivično djelo.

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Јi, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je poslije sastanka s njim, navodecvhi da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Јi je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim riječima, treba raspravljati u Sobranju.

“Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji”, rekao je Јi.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsednika parlamenta.

INICIЈATIVA “ZA ZAЈEDNIČKU MAKEDONIЈU” NASTAVLjA PROTESTE

Građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” od danas nastavlja sa protestima u 17 sati, javljaju makedonski mediji.

Oni su pozvali građane da se priključe protestu ispred Sobranja, piše portal Telegraf.mk.

– Državljani zemlje, Makedonije, nastavljamo. Јoš smjeliji, jedinstveniji, energičniji i odlučniji, navedeno je u saopštenju koje su građanima putem Fejsbuka poslali iz građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju”, pozivajući ih da se pridruže protestu u 17 časova.

– Ponosni smo na građane koji su u proteklom periodu pokazali hrabrost, dostojanstvo, čast i prkos pred nepravdom. Građane koji su stali iza ideje o zajedničkoj Makedonija, ideje o suverenoj Republici Makedoniji u kojoj podjednako, bez diskriminacije, ucjena žive svi. Građane, koji su spremni za ovu borbu sve do konačne pobjede! Nikakva zastrašivanja, prijetnje, uvrede i raznorazni pokušaji demoralizovanja ljudi neće nas pokolebati, navodi se u saopštenju građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju”.

Organizatori protesta poručuju da nikome neće dozvoliti da igra igre sa Makedonijom.

Niko ne sme da se igra sa ovom zemljom. Niko nema pravo i nikome nećemo dozvoliti da krši Ustav i zamišlja da će moći ilegalno da bira predsednika Skupštine, poručuju iz građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju”.

Onima koji podržavaju nelegitimnog i nelegalno predsednika Skupštine Talata Džaferija i koji misle da je Makedonija igračka, poručujemo da je ona za nas je svetinja i da se neće igrati, navedeno je u saopštenju.

Građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” navodi da traži da institucije preduzmu mere protiv svih koji su pokušali puč i da mimo zakona izaberu predsednika Skupštine.

Nelegitimni izbor Džaferija i njegovih kvislinga ne priznajemo i nikada nećemo priznati. Oni su odlučili da izvrše državni udar i na silu da preuzmu vlast. To neće proći, poručili su iz inicijative “Za zajedničku Makedoniju”.

ZAEV: GRUEVSKI TRAŽI GARANCIЈE DA ĆE BITI AMNESTIRAN

Predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev optužio je političkog protivnika, bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, da blokira miran prenos vlasti ne bi li izdejstvovao garancije za amnestiju.

Zaev je u intervjuu za Dojče vele na makedonskom jeziku rekao da Gruevski direktno ili indirektno traži garancje za njegovu amnestiju I pojedinaca iz njegovog najbližeg političkog i porodičnog okruženja.

“Amnestije neće biti. Poslije svega što je činio, Gruevski mora da ide na sud. Sudiće mu nezavisni pravosudni organi i oni će proceniti njegovu krivicu. Ali, bežanja pred licem pravde – nema”, rekao je Zaev.

Obećao sam građanima Makedonije, kazao je, da će se pravda odositi podjednako za sve.

Zaev je takođe rekao da mora da postoji odgovornost za počinioce nasilnog krvavog scenarija u parlamentu.

On je ponovio optužio Gruevskog i predsjednika Đorđa Ivanova da stoje iza incidenata koji su se 27. aprila dogodili u Sobranju, kada je Albanac Talat Džafer izabran za predsjednika.

“Svako ko je počinio zločine protiv građana i države moraće da se suoči sa pravdom”, rekao je Zaev, koji obećava uspostavljanje transparentnog i pravednog pravosudnog sistema koji će raditi u interesu grajdna.

Izvor: Tanjug