Uoči javnog saslušanja pred Odborom za privredu Narodne skupštine o prodaji akcija Rudnika Željezne rude” Ljubija” oba ponuđača pisala su poslanicima.

Arselor Mital poziva odgovorne da prije donošenja konačne odluke dobro razmotre sve činjenice i okolnosti. Izraeli investment grup poručuje da se ne bavi politikom i ne predlaže podjelu prirodnih resursa i mišljenja u Parlamentu. Poslanike pozivaju da objektivno ocijene ono što, kako navode, može objediniti političare i investitore – efikasno korišćenje potencijala i mogućnosti.

Parlamentarni nadzor ima podršku izraelskog investitora. Ne samo u vidu javnog saslušanja. Kao potencijalni većinski akcionar u rudniku Ljubija, predlažu da Upravni odbor RŽR Ljubija ima sedam članova. Dva mjesta bila bi rezervisana upravo za kontrolu u ime Narodne skupštine.

“Јednog nezavisnog direktora imenovala bi vladajuća koalicija, a drugog opozicione partije. Ovakav model obezbijediće transparentnost i efikasnost eksploatacije i razvoja resursa željezne rude Republike Srpske.”, smatraju u Izraeli Investment Grupi.

U Arselor Mitalu sumnjaju u namjere izraelske kompanije. Poslanike upozoravaju da Odluka o prodaji Rudnika može dovesti do ozbiljnog rizika po ekonomsku stabilnost cijelog regiona ako bude data prednost kompaniji bez iskustva u rudarstvu.

“Cijena bi trebalo da bude odlučujući faktor samo ako su ponude jednake u tehničkoj kompetentnosti, finansijskoj snazi, planu prodaje, što sa `Arselor Mitalom` i `Izraeli investment grupom` nije slučaj. Nema javno dostupnih informacija o poslovanju “Izraeli investment grupe” i njegovih osnivača, o bonitetu i referencama kompanije, kao ni o planu pokretanja proizvodnje i procijenjenom neto novčanom toku.” smatraju u  Arselor Mital Prijedor i Zenica.

Kakav je plan Izraelaca? U pismu parlamentu, nude rješenja za tri kopa. Kada je riječ o Omarskoj smatraju da treba ocijeniti pozitivne parametre, ali i poraditi na greškama. Prije svega, koristiti drugi model formiranja cijena. Posebna ponuda je za 25 godina neaktivne kopove u Ljubiji i Tomašici.

“Naša ponuda je da reanimiramo i razvijemo proizvodnju u Ljubiji i Tomašici koje su u 100 odstotnom vlasništvu RŽR Ljubija i da reanimiramo odnose sa najbližim korisnicima rude u Srbiji i Mađarskoj. Osnovni parametri naše ponude su: 92 miliona KM za kupovinu akcija, 65 miliona investicija tokom 3 godine sa 20 odsto bankarskom garancijom i ne manje od 320 radnih mjesta u te tri godine.” saopštio je Izraeli Investment Grup.

Domaći ponuđač ima dilemu kada je riječ o zadržavanju broja radnika – da li izraelski investitor ima namjeru da zadrži 10 radnika RŽR ili 850 radnika Arselor Mitala. Osvrnuli su se i na ugovor iz 2004. prema kojem, kako navode, oni imaju pravo da razvijaju dodatna nalazišta. Podsjećaju i da su eksploataciona prava u Ljubiji i Tomašici, dodijeljena upravo “Mitalu”. Na drugoj strani, Izraeli investment grup, navodi da, kada je riječ o pojedinim tačkama u tom ugovoru, postoje određena rješenja za prevazilaženje problema koja su na nivou većinskih akcionara. Arselor Mital, kao keca u rukavu nudi rezultate poslovanja.

“Ostvareno je 88,5 miliona KM neto dobiti, što zajedno sa obračunatom amortizacijom iznosi 150 miliona KM. Od toga je 98 miliona investirano u otvaranje novog kopa, razvoj, nabavku neophodne opreme, kupovinu zemljišta i drugo. 14 miliona KM isplaćeno je dividende, a pet miliona KM izdvojeno je u zakonske rezerve. Ukupno smo, od 2004. godine direktno i indirektno dali doprinos sa više od 388 miliona KM u privredu Republike Srpske.” napisali su iz Arselor Mital Prijedor i Zenica

Čiji će argumenti prevagnuti? Odgovor slijedi nakon javnog saslušanja, ali i nastavka zasjedanja Parlamenta koje je zakazano za 10. maj.

RTRS