Predstavnici Ambasade Irana u BiH posjetili su danas Centar za prikazivanje filmova u Prijedoru i izrazili interesovanje za organizovanje sedmica iranskog filma u gradu na Sani.

Gradskoj upravi biće upućen prijedlog koji joj je danas uručio ataše za kulturu Ambasade Irana u BiH konzul Ali Ameri kako bi revija naslova iz jedne od najjačih svjetskih kinematografija bila organizovana u okviru ovogodišnjeg Prijedorskog kulturnog ljeta, rekla je direktorica ove ustanove Safira Karahodžić.

– O prijedorskom kinu “Kozara” predstavnici iranske Ambasade čuli su preporuke i pohvale od predstavnika austrijske Ambasade u BiH i od režisera Ratka Orozovića, s kojima smo do sada imali kvalitetnu saradnju i drago nam je da se o našoj ustanovi širi dobar glas – rekla je Karahodžićeva nakon sastanka sa predstavnicima iranske Ambasade.

Ona je pojasnila da će iranska Ambasada prijedorskom bioskopu ponuditi deset naslova od kojih treba da odabere pet, dodavši da su i ljetnja bašta i zatvorena kino-sala pogodni za održavanje ove revije.

– Ukoliko dobijemo saglasnost Gradske uprave, onda bi u ovogodišnjem Kulturnom ljetu učestvovala i ova revija, uz do sada dogovorene sadržaje, kao što su revija domaćeg filma u junu, njemačkog filma u julu i crtanih filmova u avgustu – navela je Karahodžićeva.

Centar za prikazivanje filmova Prijedor lani je u okviru “Viva festivala” u ljetnjoj bašti prikazao višestruko nagrađivani iranski film “Čovjek od soli”.

Izvor: SRNA/RTRS